Skip to main content

Εργαζόμενοι δήμου Θεσσαλονίκης: Νομιμότατη η αποχή Κυριακές και αργίες

Προκαταρκτική εξέταση για το αν είναι νόμιμη η απόφαση για αποχή τις Κυριακές και τις αργίες στην Υπηρεσία Καθαριότητας-Στην αντεπίθεση οι εργαζόμενοι

Nα απαντήσει εγγράφως για το αν είναι νόμιμη η απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) για αποχή από την εργασία τις Κυριακές και τις αργιές στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ζητούν, με έγγραφά τους, η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, καθώς και η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΣΕΔΘ, το ερώτημα των Διευθύνσεων τίθεται στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται.

Ο ΣΕΔΘ χαρακτηρίζει «νομιμότατη» την απόφαση για αποχή από την εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, που ισχύει ακόμα και εξηγεί ότι αυτή λήφθηκε διότι στην Υπηρεσία Καθαριότητας οφείλονταν και εξακολουθούν να οφείλονται νυχτερινά και εξαιρέσιμα στους εργαζομένους. «Επίσης, δεν χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.). Οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας γνώριζαν ότι αν δεν πραγματοποιούνταν η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και η κινητοποίησή τους, δε θα πληρώνονταν ούτε τους μήνες που έχουν ως τώρα πληρωθεί (νυχτερινά και εξαιρέσιμα)», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

«- Άποψη του Σ.Ε.Δ.Θ. είναι ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχει απόφαση που να προβλέπει  η Νομοθεσία και οι Σ.Σ.Ε., ώστε η προγραμματισμένη εργασία για Σάββατο, Κυριακές και αργίες να είναι υποχρεωτική.

- Ο τρόπος που λειτουργούν την Υπηρεσία Καθαριότητας η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Προϊστάμενοι διάφορων Υπηρεσιών, παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το εβδομαδιαίο ωράριο.

Μέχρι και τα «μηνιαία προγράμματα» που κυκλοφορούν είναι ανυπόγραφα! Ας μας παρουσιάσουν προγράμματα Υπηρεσίας για Σ/Κ και αργίες, που να τοποθετείται «κυκλικά» το σύνολο των εργαζομένων της Καθαριότητας!-

- Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην αποχή, αλλά η Διοίκηση του Δήμου και όσοι άλλοι κόβουν μεροκάματα  από τους εργαζομένους, επειδή δεν ακολούθησαν τον δήθεν «μηνιαίο προγραμματισμό».

Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να επιστρέψει τα κομμένα ημερομίσθια!

- Ο Σ.Ε.Δ.Θ., αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν παρουσιάσει και προσκομίσει στη Διοίκηση του Δήμου τη Νομοθεσία, τις Σ.Σ.Ε., τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων άλλων Δήμων, που εφαρμόζουν τη Νομοθεσία για εργασία Σ/Κ και αργίες.

Η Διοίκηση αντί να συζητήσει με τους εργαζομένους, απειλεί και εκβιάζει!

- Καμιά εντύπωση δε μας προκαλεί η αδιάλλακτη στάση που κρατούν για το εν λόγω θέμα, οι Διευθύντριες των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων!    

Διορισμένες από τη Διοίκηση, είναι στις συγκεκριμένες θέσεις και εκτελούν πάντα πιστά τις εντολές της, ενάντια ακόμα και στα δικαιώματα των εργαζομένων! Κωμικοτραγικό είναι ότι και οι δύο, είναι "συνδικαλίστριες"! Η μία Πρόεδρος Σωματείου και η άλλη εκλεγμένη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και ΠΑΝΤΑ υποψήφια σε εκλογικές διαδικασίες του Σ.Ε.Δ.Θ.!
Με βάση τα παραπάνω, η απόφαση του Σ.Ε.Δ.Θ. για αποχή είναι νομιμότατη και ας "γαβγίζουν" όσο θέλουν η Διοίκηση και οι άνθρωποί της!!!».