Skip to main content

Εργαλεία και λύσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω κεφαλαιαγοράς

Τα «ελλείμματα» μέσα στην κρίση ήταν στους μηχανισμούς αποφάσεων, διαχείρισης κινδύνου και εταιρικής διακυβέρνησης. Γράφει ο Επενδυτής.

Γράφει ο Επενδυτής

Ένα κεντρικό ζητούμενο της περιόδου είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η αναζήτηση βραχυπρόθεσμης αλλά και υπομονετικής - αναπτυξιακής χρηματοδότησης προέρχεται από ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ωρίμανση ή το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί της τραπεζικής δανειοδότησης δεν βρίσκονται σε φάση πιστωτικής επέκτασης. Διεθνώς δε, η κατεύθυνση είναι για αύξηση των «ιδίων πόρων» με στόχο τη μείωση της μόχλευσης και σκοπό την αύξηση της σταθερότητας και ασφάλειας του συστήματος.

Επιπλέον, η ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος είναι δεδομένη. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις αποδόσεις των «κλασικών - ασφαλών» τοποθετήσεων, που είναι πλέον πολύ χαμηλές και δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τόποι τοποθέτησης των πλεονασμάτων. Επενδύσεις που θα προσφέρουν, σταθμισμένες με τον κίνδυνο, αποδόσεις, ικανές να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Είναι ορθολογικό και μπορεί οι εγχώριες χρηματοδοτικές ανάγκες να ταυτιστούν με τις διεθνείς επενδυτικές επιθυμίες. Μάλιστα, αυτή η ταύτιση θα γίνει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα με νόμισμα το ευρώ, με θεσμικό περιβάλλον ασφαλές και σταθερό και μια χρηματιστηριακή αγορά πλήρως εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Η τάση διεθνώς είναι η εκτεταμένη χρήση των αγορών για την κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Άλλωστε η πρόσφατη κρίση τόσο διεθνώς όσο και τοπικά έδειξαν ότι δεν έλειπαν τα κεφάλαια. Τα ελλείμματα ήταν στους μηχανισμούς αποφάσεων, διαχείρισης κινδύνου και εταιρικής διακυβέρνησης. Η χρηματιστηριακή αγορά όμως, με την ενσωματωμένη διαφάνεια στην αρχιτεκτονική της και την ισχυρή κανονιστική θεμελίωση δουλεύει καλύτερα!

Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο ώστε η συσσωρευμένη αξία των ελληνικών επιχειρήσεων να μπορέσει να αναδειχθεί και να προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προτείνει επίκαιρες απαντήσεις στη δεδομένη συγκυρία: μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων και χρηματοδότησης της ανάπτυξης (τόσο για ήδη εισηγμένες όσο και νέες εταιρείες), προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, αποτελεσματική κατανομή των πόρων και διάχυση της ευημερίας μέσω της μετοχικής ιδέας.