Skip to main content

Έργα του Miro στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Έως τις 5/2/2010 φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα η έκθεση “Ο Mirό της Μαγιόρκα” του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη.

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2010 θα φιλοξενείται στοΤελλόγλειο Ίδρυμα η έκθεση “Ο Mirό της Μαγιόρκα” του μεγάλου Ισπανούκαλλιτέχνη. Η έκθεση, μια συνεργασία του Τελλογλείου και του Ιδρύματος“Pilar i Joan Mirό” της Μαγιόρκα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερεςεκθέσεις αυτού του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

Ένας μεγάλος αριθμός έργωνκαι τεκμηρίων του Mirό (ξεπερνούν τα 400) καλύπτουν όλη τη θεματολογίατου και αφορούν: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα γιαγλυπτά ή για δημόσια τέχνη, για sobreteixisms, για μπαλέτο, γιαμουσική, υλικό για τον Βασιλιά Ubu του Jarry (με ξεχωριστή σημασία γιατον Mirό).

Η μακέτα του εργαστηρίου Sert, μαζί με έγγραφα, σημειώσεις,έπιπλα, αντικείμενα κ.ά. μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, την εσωτερικήπλευρά της δημιουργικής του σκέψης. Τα έργα χρονολογούνται από το 1908(τη μοναδική σωζόμενη πρώιμη τοπιογραφία του) έως τον θάνατό του το1983.

Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση τωνΠέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων τηςΘεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού ΣύγχρονηςΤέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματοςνα συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στηΘεσσαλονίκης.

Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στοΛιμάνι, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει έναςμεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένασημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκααπό 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s.

Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισετον Μirο) ό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca εκτίθεται στοΜακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τη συμβολική φιλοξενίαδίπλα τους ενός ζωγραφικού έργου του Μirό. Σε αντίστοιχη χειρονομίασυνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσηςαπό ένα ζωγραφικό έργο του Μirό. Το άπλωμα της έκθεσης Μirό στην πόλησυμπληρώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Δημητρίωνπου φιλοξενούν παράλληλα με την έκθεση Μirό εκδηλώσεις πολιτισμού,μουσικής, λόγου, δρώμενων και γαστρονομίας, ενισχύοντας ουσιαστικάσχέσεις πολιτιστικών ανταλλαγών.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα

ΤοΤελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργωντέχνης καθώς και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της ΑλίκηςΤέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αρχικήσυλλογή, που τον κύριο όγκο της αποτελούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του19ου και 20ου αιώνα, εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με τις δωρεές του Τώνηκαι της Ιωάννας Σπητέρη, του Γεώργιου Μουρέλου, πρόσφατα της συλλογήςΔημητρίου Τσάμη καθώς και άλλες δωρεές καλλιτεχνών.

Το ΤελλόγλειοΊδρυμα Τεχνών, που εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση«Συλλογές και Δωρεές», στεγάζεται σ΄ ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριοστη βόρεια παρυφή της πανεπιστημιούπολης. Κύριοι στόχοι τουΙδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την Τέχνη, ησυλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ηδημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της Τέχνηςκαθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με το έργο τέχνης μέσω τωνειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Διάρκεια έκθεσης:
6 Σεπτεμβρίου 2009 - 5 Φεβρουαρίου 2010

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 9.00 -14.00
Δευτέρα - Τετάρτη: 9.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00 – 18.00

Δημήτρης Τσάκωνας

Business Story
Off