Skip to main content

Τι είπε για τον ΟΑΣΘ σε δημάρχους της Θεσσαλονίκης ο Σπίρτζης

Τι συζήτησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με έξι δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης στα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

του Δημήτρη Παπανίκου

Έργα τα οποία θέλουν να υλοποιήσουν δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης μέσω της Εγνατίας Οδού Α.Ε. καθώς και το θέμα της αστικής συγκοινωνίας εξετάστηκαν σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη η οποία έγινε στα γραφεία της εταιρίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης και έξι δήμαρχοι, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (προσήλθε στο μέσο της σύσκεψης καθώς είχε δημοτικό συμβούλιο), Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και Βόλβης Διαμαντής Λιάμας. Μετείχαν επίσης οι συντονιστές των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης (Α’ Θεσσαλονίκης) και Χρήστος Ρώσσιος (Β’ Θεσσαλονίκης).

Σχολική στέγη και αντιπλημμυρικά

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμαρχοι παρουσίασαν στον υπουργό τα έργα τα οποία είναι αναγκαία να κατασκευαστούν, είτε απ’ ευθείας από τους δήμους είτε μέσω της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του ζήτησαν αυτά να προχωρήσουν. Πρόκειται κυρίως για έργα αντιπλημμυρικά, σχολικής στέγης καθώς και οδοποιίας. Ειδικότερα, οι δήμαρχοι ζήτησαν να ενεργοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και στην Αττική το ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Την επείγουσα κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων έθεσαν μετ’ επιτάσεως ο δήμαρχος Θερμαϊκού, όπου υπήρξαν μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου, ο δήμαρχος Βόλβης που και εκεί υπάρχουν σημαντικά προβλήματα κατά μήκος της Εγνατίας οδού αλλά και οι δήμαρχοι Θέρμης, Καλαμαριάς και Νεάπολης Συκεών. Ο δήμαρχος Θέρμης έθεσε επιπλέον το ζήτημα της ολοκλήρωσης των αποχετευτικών έργων καθώς και την ολοκλήρωση του δρόμου Θέρμης – Γαλάτιστας. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς έθεσε το ζήτημα της διάνοιξης της οδού Πόντου και κάποια θέματα που αφορούν στην κατασκευή του μετρό.

Στην ΠΕΔΚΜ για τον ΟΑΣΘ

Τη συνάντηση απασχόλησε και το θέμα των αστικών συγκοινωνιών. Ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε κάποιες σκέψεις του για την ίδρυση ενός νέου φορέα δημοσίου συμφέροντος στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και οι δήμοι. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό είχε συζητηθεί σε κομματική σύσκεψη που είχε γίνει στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του κ. Σπίρτζη.

Για το θέμα της χρηματοδότησης του νέου φορέα είπε ότι μπορούν να εξασφαλιστούν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να γίνει μίσθωση λεωφορείων, ενώ σε δεύτερο χρόνο μπορεί να υπάρξει και εμπλοκή της ΕΛΒΟ στην κατασκευή και συντήρηση των λεωφορείων.

Οι δήμαρχοι είπαν στον υπουργό ότι για να μπορούν να διαμορφώσουν οριστική θέση στο ζήτημα αυτό θα πρέπει η τελική πρόταση της κυβέρνησης να είναι γραπτή και να κατατεθεί προς συζήτηση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια ειδική συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχουν ο κ. Σπίρτζης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΚΜ και όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός απεδέχθη την πρόταση και είπε πως επιδιώξει αυτή η συνάντηση να γίνει πολύ σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος του έτους.

Η συνάντηση στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. διήρκεσε περί τις τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης δήλωσε στη Voria.gr ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα σχέδια Σπίρτζη και ούτε είχε κληθεί στη σύσκεψη. Επανέλαβε, δε, ότι το ζήτημα του ΟΑΣΘ θα συζητηθεί διεξοδικά με στόχο να βρεθεί οριστική και μόνιμη λύση για τη λειτουργία του Οργανισμού σε τριμερή επιτροπή το αργότερο στις αρχές της νέας χρονιάς.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι ο ΟΑΣΘ έχει μία σύμβαση με το δημόσιο μέχρι τη λήξη της κατασκευής του Μετρό», τόνισε ο κ.Στεφανίδης.