Skip to main content

Έργα 4,7 εκατ. ευρώ στις Σέρρες μέσω της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ η πρόταση του δήμου Σερρών για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η κατανομή των κονδυλίων ανά παρέμβαση.

Στην ανάπλαση του κεντρικού της πάρκου της πόλης με 1 εκ. ευρώ θα προχωρήσει ο δήμος Σερρών, μετά την ένταξη της πρότασής του στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο δήμο, 4,7 εκ. ευρώ.

Την ένταξη των έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος επισήμανε ότι με τα κονδύλια αυτά της Περιφέρειας θα γίνουν οχτώ μεγάλες παρεμβάσεις σε όλο το δήμο.

Σύμφωνα με την κατανομή των 4,7 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Αγγελίδης, το μεγαλύτερο ποσό ύψους 2,15 εκ. ευρώ θα διατεθεί για βελτιώσεις στο αστικό περιβάλλον και αναπλάσεις, μεταξύ των οποίων επεκτάσεις πεζοδρομίων, ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας ΙΚΑ, αναβάθμιση παιδικών χαρών, την ανάπλαση του κεντρικού πάρκου, αλλά και για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συνολικά 960.000 ευρώ θα διατεθούν, σύμφωνα πάντα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό του δήμου, για καθαρές και βιώσιμες αστικές μεταφορές. Περιλαμβάνονται έργα για αναβάθμιση των φαναριών με ηχητικές μάλιστα προειδοποιήσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες, ενοποίηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, κοινόχρηστα ποδήλατα και ηλεκτροκίνητα οχήματα για την καθαριότητα.

Άλλα 190.000 ευρώ θα διατεθούν για σήμανση τουριστικών τοπόσημων και μνημείων, ενέργειες προσέλκυσης επισκεπτών, τουριστική προβολή και ενίσχυση της έκθεσης SEREXPO.

Επιπλέον 54.000 ευρώ διατίθενται για δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο δήμο, ενώ 30.000 ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Για τη δημιουργία δικτύου εθελοντισμού διατίθενται 45.000 ευρώ, για προγράμματα κατάρτισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων 220.000 ευρώ και για στήριξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας 80.000 ευρώ.

Για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης προβλέπονται 400.000 ευρώ και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 490.000 ευρώ (160.000 ευρώ για νέες επιχειρήσεις έντασης γνώσης, 130.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 250.000 ευρώ για κατάρτιση). Τέλος 50.000 ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία του Αστικού Παρατηρητηρίου του δήμου.