Skip to main content

Έρευνα: Η ανθρώπινη δραστηριότητα τροφοδοτεί «μια νέα βιομηχανική επανάσταση» στη θάλασσα

Ενώ η αλιεία μειώθηκε παγκοσμίως κατά 12% κατά την περίοδο μελέτης, 2017-2021, λόγω της πανδημίας της Covid-19, η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των υπεράκτιων κατασκευών στη θάλασσα αυξήθηκε ραγδαία

Τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανικής χρήσης των ωκεανών δημιούργησαν ερευνητές χρησιμοποιώντας διαστημική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη, για να αποκαλύψουν την εμφάνιση μιας «νέας βιομηχανικής επανάστασης».

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, μια μελέτη με επικεφαλής το Global Fishing Watch (GFW – Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Αλιείας) που δημοσιεύτηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι το 75% των βιομηχανικών αλιευτικών σκαφών στον κόσμο, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αφρική και τη νότια Ασία, είναι «σκοτεινά» ή δεν παρακολουθούνται δημόσια. Πάνω από το ένα τέταρτο της δραστηριότητας των πλοίων μεταφοράς και ενέργειας απουσιάζει επίσης από τα δημόσια συστήματα παρακολούθησης, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Ενώ η αλιεία μειώθηκε παγκοσμίως κατά 12% κατά την περίοδο μελέτης, 2017-2021, λόγω της πανδημίας της Covid-19, η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των υπεράκτιων κατασκευών στη θάλασσα αυξήθηκε ραγδαία, με τις ανεμογεννήτριες να ξεπερνούν τον αριθμό των δομών πετρελαίου το 2021. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Κίνα εννεαπλασιάστηκε από το 2017, ενώ οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη – το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία – σημείωσαν αύξηση κατά 49% και 28% αντίστοιχα.

Η ανάλυση της βιομηχανοποίηση των ωκεανών αποκαλύπτει εστίες πιθανής παράνομης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών αλιευτικών σκαφών που εισβάλλουν σε βιοτεχνικούς ψαρότοπους ή στα ύδατα άλλων χωρών. Δείχνει «σκοτεινά» αλιευτικά σκάφη εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων, κατά μέσο όρο, πάνω από 20 την εβδομάδα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και πέντε την εβδομάδα στα νησιά Γκαλαπάγκος, δύο από τα πιο καλά ελεγχόμενα και βιολογικά σημαντικά καταφύγια στον κόσμο.
Αθέατες δραστηριότητες

«Μια νέα βιομηχανική επανάσταση αναδύεται στις θάλασσές μας χωρίς να έχει εντοπιστεί – μέχρι τώρα», δήλωσε στον Guardian ο David Kroodsma, διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο GFW και συν-επικεφαλής της μελέτης. «Στην ξηρά, έχουμε λεπτομερείς χάρτες σχεδόν κάθε δρόμου και κτιρίου στον πλανήτη. Αντίθετα, η ανάπτυξη στον ωκεανό μας έχει σε μεγάλο βαθμό κρυφτεί από την κοινή θέα. Αυτή η μελέτη βοηθά στην εξάλειψη των τυφλών σημείων και ρίχνει φως στο εύρος και την ένταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα».

Τα ανοιχτά δεδομένα, η τεχνολογία και η χαρτογράφηση που χρησιμοποιούνται στη μελέτη θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα, είπε ο Kroodsma, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στη διαχείριση και τη διαφάνεια των ωκεανών. Θα μπορούσε να βοηθήσει στις εκτιμήσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη θάλασσα ή στην παρακολούθηση της θαλάσσιας υποβάθμισης που προκαλείται από τη ρύπανση από πετρέλαιο, πρόσθεσε.

Ερευνητές από το GFW, το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, το Πανεπιστήμιο Duke, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και η SkyTruth ανέλυσαν 2 εκατομμύρια gigabytes δορυφορικών εικόνων μεταξύ 2017 και 2021 για να ανιχνεύσουν πλοία και υπεράκτιες υποδομές σε παράκτια ύδατα σε έξι ηπείρους, όπου συγκεντρώνεται το 75% της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Συνδυάζοντας δεδομένα GPS με ραντάρ και οπτικές εικόνες ετών, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και άλλους, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σκάφη που δεν μετέφεραν τις θέσεις τους και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη κατάφεραν να υπολογίσουν ποια ήταν πιθανό να ασχολούνται με αλιευτική δραστηριότητα.
«Σκοτεινοί» στόλοι

«Ιστορικά, η δραστηριότητα των σκαφών έχει τεκμηριωθεί ελάχιστα, περιορίζοντας την κατανόησή μας για το πώς χρησιμοποιείται ο μεγαλύτερος πόρος του πλανήτη – ο ωκεανός», δήλωσε ο Fernando Paolo, μηχανικός μηχανικής μάθησης στο GFW.

Ενώ δεν απαιτείται νομικά όλα τα σκάφη να μεταδίδουν τη θέση τους στη θάλασσα, αυτά που απουσιάζουν από δημόσια συστήματα παρακολούθησης, γνωστά ως «σκοτεινοί στόλοι», θέτουν προκλήσεις για την προστασία και τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες περιπτώσεις παράνομης αλιείας και καταναγκαστικής εργασίας ήταν από στόλους που ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούσαν συσκευές αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS).

Τα στοιχεία από το AIS μόνο υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη και η Ασία έχουν συγκρίσιμη βιομηχανική αλιευτική δραστηριότητα. Αλλά ο νέος παγκόσμιος χάρτης, ο οποίος αποκαλύπτει σκάφη που δεν εκπέμπουν στο AIS, δείχνει ότι η Ασία κυριαρχεί – για κάθε 10 αλιευτικά σκάφη στο νερό, επτά ήταν στην Ασία, ενώ μόνο ένα στην Ευρώπη.

Η μελέτη, που υποστηρίζεται από το Bloomberg Philanthropies και τον τεχνολογικό εταίρο της GFW, την Google, διαπίστωσε ότι η υπεράκτια ανάπτυξη ενέργειας αυξήθηκε σε διάστημα πέντε ετών, με αύξηση 16% στις δομές πετρελαίου και διπλασιασμό των ανεμογεννητριών.