Skip to main content

Ερευνώνται τα κίνητρα του δράστη στο Ορλί

Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία επιχειρεί να διαλευκάνει τα κίνητρα του δράστη που έπεσε νεκρός το πρωί στο αεροδρόμιο Ορλύ

Ο υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Λερού, με σύντομη συνέντευξη τύπου στο Ορλύ συνέδεσαν το περιστατικό του αεροδρομίου με ένα πρωινό περιστατικό πλησίον του προάστιου Στενς στο Σεν Ντενί.

Όπως εξήγησε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν στις 6.50 το πρωί ένα αυτοκίνητο για έλεγχο. Ο οδηγός παρουσίασε τα χαρτιά του, αλλά έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο πυροβολώντας και τραυματίζοντας έναν από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια ετράπη σε φυγή αλλάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκίνητο, το οποίο τελικά εντοπίσθηκε στο χώρο σταθμεύσεως του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας, στην αίθουσα του Ορλύ το άτομο αυτό επιχείρησε να αρπάξει το όπλο μιας γυναίκας στρατιωτικού που περιπολούσε, ρίχνοντάς την βίαια στο έδαφος. Ωστόσο, δεν κατάφερε να της αποσπάσει το όπλο και οι συνάδελφοί της αντέδρασαν άμεσα σκοτώνοντάς τον. Το εν λόγω άτομο, το οποίο έχει ήδη ταυτοποιηθεί, ήταν 39χρονος γάλλος, ήδη γνωστός στην αστυνομία. Μετά τα γεγονότα στο Ορλύ συνελήφθησαν ο πατέρας και ο αδελφός του, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες της γαλλικής δικαιοσύνης. Η υπόθεση έχει πλέον ανατεθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Μερική επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Στο Ορλύ ολοκληρώθηκε τις πρώτες μεσημεριανές ώρες η διασφάλιση των χώρων από τις ειδικές μονάδες αποναρκοθέτησης, αλλά το αεροδρόμιο παραμένει ερμητικά κλειστό. Άλλες αστυνομικές δυνάμεις ερευνούν για το εάν υπάρχουν συνεργάτες, ελέγχοντας μεταξύ άλλων τις κασέτες από τις βιντεοκαμέρες του αεροδρομίου.

Περίπου 3.000 ταξιδιώτες έχουν οδηγηθεί σε ειδικές ζώνες ασφάλειας εκτός του αεροδρομίου. Τα αεροπλάνα που είχαν ήδη φθάσει στο Orly sud (νότια πτέρυγα) είναι ακόμα ακινητοποιημένα στους χώρους στάθμευσης με απαγόρευση εξόδου στους επιβάτες, ενώ αυτά που φθάνουν σήμερα στο Παρίσι κατευθύνονται στο Ρουασί.

Ο πρόεδρος του Ορλύ Ογκυστέν Ρομανέτ, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου με τους δύο υπουργούς, ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετάβασή τους σήμερα στο Orly Sud. Αντίθετα γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία του Orly Ouest (δυτική πτέρυγα).

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle