Skip to main content

Έρευνα του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ της Συρίας

«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», ανέφερε η Επιτροπή Έρευνας του Οργανισμού για τη Συρία

Η «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Η επίθεση αυτή «ήταν φρικιαστική» και «ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία», είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.

Μια επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε ένα νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Σε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων αμάχων, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, Βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Η επιτροπή προσθέτει πως «διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα» για την επίθεση αυτή με «χημικά όπλα».