Skip to main content

Έρευνα: Αυτά τα προβλήματα πληγώνουν Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη

Τι δείχνει η έρευνα της εταιρείας Interview στη Β΄Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Άρη Φωκά.

Η ανεργία αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων της Β' εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρη Φωκά.

Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο στις περιοχές των δήμων Βόλβης, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών «έδειξαν» την ανεργία ως το βασικότερο πρόβλημα, σε ποσοστό 72%, έναντι του 63% που καταγράφηκε για τους κατοίκους των δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η έρευνα, που εκπονήθηκε για να καταγράψει τις απόψεις της κοινής γνώμης στην Β΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης σχετικά με τα ζητήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή, παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, ρωτήθηκαν συνολικά 605 άτομα, την περίοδο 28/02 - 05/03.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Φωκάς είπε πως «μόνο η μείωση της φορολογίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, όμως η κυβέρνηση παρόλο που το λέει συνεχόμενα, δεν κάνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση» και συμπλήρωσε πως «το μόνο που κάνει είναι να προσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τη δεύτερη θέση στα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Β' Θεσσαλονίκης κατέλαβαν οι σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασθενοφόρα κλπ), με το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα να το κατατάσσει στο σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής. Οι συγκοινωνίες συγκεντρώνουν το 42%, ενώ η εγκληματικότητα το 41%. Ακολουθεί το οδικό δίκτυο με 23%, το περιβάλλον με 12% και η σχολική στέγη με 11%.

Αναλύοντας την περιοχή, σε Βόλβη, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο και Χαλκηδόνα οι κάτοικοι οριοθετούν ως πρώτο πρόβλημα τις συγκοινωνίες με 50% και ακολουθούν οι υποδομές υγείας με 49%, η εγκληματικότητα με 34%, το περιβάλλον με 17%, το οδικό δίκτυο με 14% και η σχολική στέγη με 11%. Στις περιοχές Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας- Χορτιάτη η εγκληματικότητα χτυπάει ‘κόκκινο’ με 51% έχοντας οριακή διαφορά από τις υποδομές υγείας που εμφανίζουν ποσοστό 50%. Το οδικό δίκτυο, όντας σε μειονεκτικότερη κατάσταση, στις εν λόγω περιοχές, καταγράφει ποσοστό 37%, οι συγκοινωνίες 31%, η σχολική στέγη 11%, ενώ καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για το περιβάλλον με το ποσοστό να διαμορφώνεται σε 5%.

Μείωση φορολογίας και συρρίκνωση της ανεργίας οι βασικές προτεραιότητες

Την ανάγκη της μείωσης φορολογίας κατά 62% επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι μαστίζονται από τη δυσκολία εύρεσης εργασίας, με αποτέλεσμα να επιζητούν την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως προαναφέρθηκε, σε ποσοστό 69%. Προτεραιότητα βασική θεωρούν πως αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων με τέσσερις στους δέκα (37%) να απαντούν θετικά, ενώ ένα 12% ζητά μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Σημειώνεται πως στην ερώτηση «από τις δράσεις που θα σας αναφέρω, ποια κατά την άποψή σας, χρειάζεται κατά προτεραιότητα;» υπήρχε η δυνατότητα μέχρι δύο επιλογών. Μείωση της φορολογίας ζητούν κατά 63% οι γυναίκες με το ποσοστό των αντρών να είναι οριακά μειωμένο (61%). Προσέλκυση επενδύσεων ζητά το 41% των αντρών, έναντι 35% των γυναικών. Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θέλει το 18% των αντρών, έναντι 8% των γυναικών.

Στην ερώτηση «ποιο εκτιμάτε πως θα πρέπει να είναι το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας» και έχοντας τη δυνατότητα μέχρι δύο επιλογών το 46% ζητά στήριξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας (στις περιοχές Βόλβης, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας το ποσοστό εκτοξεύεται στο 52%) και ακολουθούν οι επενδύσεις στον τουρισμό με 45% (το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται στο 56% στην περιοχή Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας- Χορτιάτη).

Σημαντικό ποσοστό συγκεντρώνουν οι επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση με 37%, με την ανάπτυξη του εμπορίου να αποτελεί ζητούμενο για το 32% και την ανάπτυξη των υπηρεσιών για το 12%.

Περιφερειάρχης και βουλευτές, οι περισσότερο διεκδικητικοί

Τα σκήπτρα της διεκδίκησης προς στην κυβέρνηση, έστω και με οριακή διαφορά, κρατά ο περιφερειάρχης. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «από τους θεσμούς, που θα σας αναφέρω, ποιος κατά την άποψή σας είναι πιο διεκδικητικός απέναντι στην κυβέρνηση;» το 33% των ερωτηθέντων απαντά ο περιφερειάρχης, το 32% οι βουλευτές της περιφέρειας, ενώ μόλις 9% συγκεντρώνει ο δήμαρχος.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πιο αναπτυγμένη στην Ελλάδα και έρχεται πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Φωκάς, σχολιάζοντας την πρωτιά της Περιφέρειας στις διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση.