Skip to main content

Έρευνα: ΔΕΘ στο κέντρο αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες

Διαδικτυακή έρευνα της ierax analytix για το επίπεδο ικανοποίησης από τη φετινή ΔΕΘ, τα προβλήματα της πόλης και τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση/

Θετικά κρίνουν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στη φετινή 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερωτηθέντες διαδικτυακής έρευνα της  της ierax analytix.

Περίπου τρεις στους τέσσερις που την επισκέφτηκαν έστω μια φορά κρίνουν θετικά την εμπειρία τους (60,8% θετικά και 13,3% πολύ θετικά), με τους νέους κάτω των 29 ετών να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής. Επίσης, σημαντικό ποσοστό κρίνει θετικά το γεγονός πως τιμώμενη χώρα φέτος ήταν οι ΗΠΑ (23,3% πολύ θετικά, 36,3% θετικά, 27,3% αδιάφορα, 7% αρνητικά και 4,5% πολύ αρνητικά, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν ότι τοποθετούνται αριστερά πολιτικά, η αρνητική άποψη είναι 25%).

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τάασονται υπέρ της πρωτοβουλίας "Smoke Free", που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με την εταιρεία "Παπαστράτος", για μια ΔΕΘ χωρίς καπνό.

Η έρευνα έγινε στο διαδίκτυο, σε δείγμα 672 ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών, ψηφοφόρων του Νομού Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου. Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς το φύλο και το 90% των ηλικιών ήταν μεταξύ 18-60 ετών.

Η πλειονότητα (ποσοστό 57,4%) επιθυμεί την παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και παρουσίες  και χωρίς οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις . Οι μισοί ερωτώμενοι (52,7%) θέλουν να καταργηθούν οι πολιτικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ "καθώς δεν προσφέρουν κάτι στη ΔΕΘ παρά εκνευρισμό και επεισόδια", ενώ ποσοστό 24,6% επιθυμεί να γίνονται εκτός ΔΕΘ. 'Οσον αφορά τον τόπο φιλοξενίας της ΔΕΘ, μόνο το 29% θέλει αυτή να φύγει εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Το 40% "ψηφίζει" υπέρ του να μείνει στο κέντρο η ΔΕΘ, αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και το 17,4% τη θέλουν επίσης στην "καρδιά" της πόλης, αλλά χωρίς πολιτικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι ενώ συμφωνεί με το να μη γίνονται συγκεντρώσεις κατά τις ημέρες της ΔΕΘ (καθώς, όπως επισημαίνει, μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στον χρόνο), ωστόσο διαφωνεί με την κατάργηση των πολιτικών ομιλιών, καθώς τις θεωρεί κληρονομιά και προίκα τόσο της ΔΕΘ, όσο και της Θεσσαλονίκης. «Από το 1928 έχουμε πολιτικούς στη ΔΕΘ, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε συγκεντρώσεις και επεισόδια. Αν δεν ερχόταν φέτος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δεν θα είχε έρθει φέτος στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, αν δεν υπήρχε η έλευση των πολιτικών αρχηγών, το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα είχε διασχίσει όλη τη Θεσσαλονίκη για να φτάσει μέχρι το Παλέ ντε Σπορ, ανάμεσα σε 300.000 συγκεντρωμένους. Αν θέλουμε εκτός από ένα επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός, η ΔΕΘ να είναι και ένα μικρό Νταβός, η παρουσία των πολιτικών είναι απαραίτητη»  εξηγεί ο κ.Ποζρικίδης.

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, περίπου έξι στους δέκα δημότες του κεντρικού δήμου (ποσοστό 58,2%) δεν επιθυμούν ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, ενώ περίπου το 37% (36,9%) δεν θέλει ο Απόστολος Τζιτζικώστας να διεκδικήσει εκ νέου τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. Παράλληλα, για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου, το 57% δηλώνει πως συμφωνεί, το 20% πως διαφωνεί και το 10% είναι αναποφάσιστοι.

Ποια χαρακτηριστικά είναι όμως εκείνα που θα λειτουργήσουν ως κριτήρια για την επιλογή των προσώπων που θα ψηφίσουν οι Θεσσαλονικείς το 2019; Ως σημαντικότερα κριτήρια δηλώνονται από τους ερωτηθέντες οι θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά θέματα (45,1%),  το να είναι νέοι άνθρωποι (30,3%), αλλά και έμπειροι πολιτικοί με γνώση των ευθυνών τους (19%) και να νιώθουν ότι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη (12%) ενώ μόλις 3% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης γενικότερα, πρώτες έρχονται οι δημόσιες συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ) με 46%, ακολουθούν η έλλειψη θέσεων εργασίας με 37% και σχεδόν μαζί βρίσκονται καθαριότητα, έλλειψη πάρκινγκ και καθαριότητα με περίπου 28%. Σημαντικό ότι ιδιαίτερα χαμηλά βρίσκονται προβλήματα προσωπικής απομόνωσης των κατοίκων και κακής συμπεριφοράς.

 

Για να δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας πατήστε εδώ.