Skip to main content

Έρευνα: Δεν βλέπουν φως στο τούνελ της κρίσης οι Βορειολλαδίτες

Απαισιόδοξοι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας - Ανησυχητικά στοιχεία για ανεργία και εισοδήματα στο Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View»

Συνεχίζουν να μην βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ οι Βορειοελλαδίτες, καθώς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η ασιοδοξία τους, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr.

Κυρίαρχο παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των νέων ανέργων και η μείωση των εργαζομένων. Επιπλέον, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να περικόπτουν τις δαπάνες τους, καθώς το εισόδημά τους βαίνει μειούμενο.

Σοκ προκαλεί ότι ένας στους δύο Βορειοελλαδίτες δεν μπορεί να καλύψει -χωρίς δανεισμό- ούτε μία έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη της τάξης των 550 ευρώ.

Έλλειμμα αισιοδοξίας

Κυρίαρχο και με μικρή αυξητική τάση παραμένει το ποσοστό των πολιτών των τεσσάρων περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) που δεν «βλέπουν» βελτίωση στη ζωή τους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τον επόμενο χρόνο η ζωή στην περιοχή σας θα είναι...», το 45,8% απαντά «Ίδια» (έναντι 51,9% τον Ιούνιο του 2017), το 34,2% «Χειρότερη» (έναντι 30,5%) και μόλις το 14% κρίνει ότι η ζωή του θα βελτιωθεί (15,1% στην προηγούμενη μέτρηση).

Παρά τη μείωση του ποσοστού αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα στο 63,4% από το 76,5% τον περασμένο Ιούνιο (εύρημα που εντασσόταν στο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» που σας παρουσίασε η Voria.gr στις 8 Ιανουαρίου), είναι εμφανές ότι αυτό δεν μεταφράζεται και σε ελπιδοφόρα εκτίμηση των πραγμάτων, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σημαντικότερο πρόβλημα η ανεργία

Συντριπτικό και ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό της ανεργίας, ως του σημαντικότερου ζητήματος στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (59,6%) θεωρούν την ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα της γεωγραφικής τους περιοχής. Ακολουθούν η ακρίβεια (19,1%), η καθαριότητα (12,2%) οι αλλοδαποί (11,5%), η υποανάπτυξη/έλλειψη υποδομών (9,7%), η εγκληματικότητα (8,1%), το κυκλοφοριακό και η ιατρική περίθαλψη (7,3%) και οι συγκοινωνίες (6,9%).

Συνέχεια του παραπάνω ευρήματος αποτελεί και το επόμενο, καθώς οι ερωτηθέντες προκρίνουν με σημαντική διαφορά τις επενδύσεις για νέες επιχειρήσεις ως τη σημαντικότερη πρωτοβουλία για τη βελτίωση της περιοχής τους (63%). Ακολουθούν τα ειδικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας με ποσοστό 33,7%, ενώ χαμηλότερα βρίσκονται η δημιουργία πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών (20,6%), οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών (16,5%), οι κοινωνικές δομές (12,1%), η βελτίωση υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης (8,9%), η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (7,5%) και τέλος, οι παιδικοί σταθμοί (2,5%).

Αύξηση στους νέους ανέργους

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα σε σχέση με τους ανέργους στη Βόρεια Ελλάδα και τον χρόνο που δηλώνουν χωρίς εργασία, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων ανέργων (έως 6 μήνες), σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Ιούνιος 2017).

Αναλυτικότερα, περίπου τέσσερις στους δέκα (41,1% από 60,2%) είναι τουλάχιστον δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς δουλειά, το 20,2% είναι άνεργοι 1-2 χρόνια (έναντι 18,8%), το 1,4% 6-12 μήνες (από 9,2%), το 21,2% 3-6 μήνες (έναντι μόλις 1,4%) και το 14,2% 0 έως 3 μήνες (έναντι 9,2%).

Ενδιαφέρον σε σχέση με τη πρόσβαση σε σταθερή εργασία είναι ότι το 42,2% των ανέργων εργαζόταν τουλάχιστον 5 χρόνια πριν απολέσει τη δουλειά του, το 24,7% των ερωτηθέντων εργαζόταν έως ένα χρόνο, το 9,2% 3-5 χρόνια, το 19,9% από 1 έως 3 χρόνια και το 4% δεν δούλεψε ποτέ/δεν είχε βρει ποτέ δουλειά.

Ο ιδιωτικός είναι ο τομέας που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την προηγούμενη επαγγελματική θέση των ανέργων, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αγγίζουν το εντυπωσιακό 60%. Ακολουθούν οι ημερομίσθιοι (14,8%), οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (10,8%), οι αυτοαπασχολούμενοι (8,2%) και οι εργοδότες (3,9%).



Τα 8μηνα προγράμματα η διέξοδος των ανέργων

Στο ερώτημα «Ποιες πολιτικές του κράτους πιστεύετε ότι θα σας βοηθούσαν να βρείτε ευκολότερα δουλειά», σχεδόν ένας στους δύο Βορειοελλαδίτες απαντούν συντριπτικά υπέρ της κοινωφελούς εργασίας για 8 μήνες στους Δήμους και σε δημόσιες επιχειρήσεις (48,3% έναντι 30,3% τον Ιούνιο).

Αρκετά χαμηλότερα ακολουθούν η ολοκληρωμένη υποστήριξη με κατάρτιση – πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια επιδότηση των επιχειρήσεων κατά ένα ποσοστό του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (14,4%) και η κατάρτιση σε σύγχρονες δεξιότητες με πιστοποίηση προσόντων και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (14,3%).

Ακόμη πιο χαμηλά, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, βρίσκονται η επιδότηση για ορισμένο χρονικό διάστημα των επιχειρήσεων κατά ένα ποσοστό του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (10,5%) και η επιδότηση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας εξάμηνης διάρκειας (6,4%).



Το Internet κυρίαρχο μέσο εύρεσης εργασίας

Το διαδίκτυο αξιοποιούν, σε ποσοστό 84,1%, ως μέσο αναζήτησης εργασίας, οι άνεργοι της Βόρειας Ελλάδας. Ακολουθούν οι εφημερίδες και τα περιοδικά (10,3%), οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (11,4%), οι μικρές αγγελίες (7,9%) και ο Δήμος (5%).

Τα στοιχεία για την εργασία

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι μειούμενο βαίνει το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι εργάζονται, ενώ αντιστοίχως αυξάνεται αυτό των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, μόλις το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εργάζεται (από 43% τον Ιούνιο), 32,3% είναι συνταξιούχοι (από 29%), με οικιακά ασχολείται το 9,6% (από 8,2%), 7,9% οι άνεργοι (από 10,7%), το 7,5% είναι φοιτητές (από 5,7%) και το 2,4% δηλώνουν άεργοι (από 3,3%).

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική θέση των εργαζομένων, το 38,7% των εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα είναι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ενώ ακολουθούν οι αυτοαπασχολούμενοι (21,6%) και μισθωτοί Δημοσίου τομέα (20,7%). Σε χαμηλά ποσοστά βρίσκονται οι εργοδότες (8,4%), οι ημερομίσθιοι (5,2%) και οι αγρότες (4,9%).

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται και από το επόμενο εύρημα που αφορά στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων. Ειδικότερα, το 63,1% των ερωτηθέντων εργάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια, το 19% 9-12 χρόνια, το 9,6% 4-8 χρόνια και μόλις το 7,9% 1-3 χρόνια.

Σταθερό χαμηλό για εισοδήματα, κατανάλωση, δαπάνες

Σημαντική είναι η μείωση που σημειώνεται στα «συνολικά εισοδήματα του νοικοκυριού σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος». Πάντως, υπάρχει μία μικρή μείωση σε όσους δηλώνουν ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί (58,4% από 66,1%), ωστόσο το ποσοστό εξακολουθεί να είναι αδιαμφισβήτητα υψηλό.

Το 34,7%% των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας δηλώνει ότι το εισόδημά του παραμένει ίδιο (από 27,7%), ενώ μόλις το 5,8% δηλώνει αύξηση στα εισοδήματά του (από 5,7%).

Επιπλέον, οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε συνολική μείωση των καταναλωτικών τους συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «τα τελευταία 3 χρόνια, έχετε μειώσει γενικά την κατανάλωση στο νοικοκυριό σας (συνολικά, σε όλους τους τομείς);», το 85% των πολιτών απαντά «ναι», ενώ μόλις το 15% απαντά «όχι».

Η μείωση της κατανάλωσης των Βορειολλαδιτών συναντάται κυρίως στην ένδυση (38,8%), τη διασκέδαση (33,5%), τα τρόφιμα (27,2%), τις διακοπές (21,1%).

Ακολουθούν η προσωπική υγιεινή (12,3%) ο οικιακός εξοπλισμός (8,7%), η θέρμανση/ψύξη (7,1%), οι μετακινήσεις (4,9%), το ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες (3,5%), η υγεία (2,7%) και η εκπαίδευση (1,5%). Σημειώνεται ότι το 41,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση σε όλα τα παραπάνω.

Μειώνεται η ανταπόκριση στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις

Παρά τη γενική οικονομική δυσκολία, υψηλό - με μικρή μείωση - παραμένει το ποσοστό των πολιτών που τον τελευταίο χρόνο ανταποκρίθηκε επαρκώς σε όλες τις πάγιες οικονομικές του ιδιωτικές υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 83,6% (από 86%) των ερωτηθέντων απαντά πως κατάφερε να ανταποκριθεί σε οικονομικές υποχρεώσεις, όπως δάνεια, τηλέφωνο, ίντερνετ, κλπ. Αντιστοίχως, το ποσοστό των πολιτών που δεν μπόρεσε να αποπληρώνει αυτές τις  υποχρεώσεις ανήλθε στο 16,4% (από 14%).

Ανάλογα είναι και τα ευρήματα στο επόμενο σχετικό ερώτημα, καθώς, αντιστοίχως, υπάρχει μικρή χειροτέρευση. Ειδικότερα, στην ερώτηση «τον τελευταίο χρόνο ανταποκριθήκατε επαρκώς σε όλες τις πάγιες οικονομικές σας κρατικές υποχρεώσεις (πχ φόροι, ΕΝΦΙΑ, έκτακτες εισφορές, κλπ);», το 85,1% (από 89%) απαντά «ναι» και το 14% «όχι» (από 11%).

Έξι στους δέκα αδυνατεί να καλύψει κάποια έκτακτη δαπάνη

Σοκ προκαλεί το εύρημα που δείχνει ότι το 54% των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας θα αδυνατούσε να καλύψει άμεσα μία έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη ύψους περίπου 550 ευρώ (χωρίς δανεισμό), γεγονός που είναι ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Ιούνιος), στην οποία βρισκόταν στο 54%.

Τοπικές επιχειρήσεις

Να πάρουν πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα ζητούν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας από τις μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις «για να βοηθήσουν τον τόπο τους».

Πιο συγκεκριμένα, να συνεργαστούν με την Αυτοδιοίκηση για έργα κοινής ωφελείας ζητά το 49,4%, ενώ το 39,4% επιθυμεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανακούφισης /υποστήριξης των πολύ φτωχών συμπολιτών τους. Ακολουθούν τα περιβαλλοντικά έργα (31,3%) και οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες (17%).

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Κοινωνικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 28 έως 29 Δεκεμβρίου 2017 και 3 έως 5 Ιανουαρίου 2018 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ.

Συμμετείχαν σε αυτήν 1.218 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Η κατανομή του δείγματος ανά περιφέρεια ήταν Κεντρική Μακεδονία 51,4%, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 23,6%, Δυτική Μακεδονία 14,2% και Ήπειρος 10,8%.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ, καθώς και την έρευνα του Ιουνίου εδώ.

Μπορείτε επίσης να δείτε το Πολιτικό Βαρόμετρο Εγνατία Point of View για τις 4 περιφέρειες της Β. Ελλάδας εδώ, καθώς και το Πολιτικό Βαρόμετρο μόνο για την Κεντρική Μακεδονία εδώ.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εδώ.