Skip to main content

Ερευνώνται δυο ενδομήτριοι θάνατοι μετά από εμβολιασμό για τη νέα γρίπη

Σύμφωνα με το υπουργείο 1.000 άτομα από τις 356 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν παρενέργειες που αφορούν ζάλη, εμετούς και αλλεργίες.
Δύο ενδομήτριοι θάνατοι μετά από εμβολιασμό για την νέα γρίπη ερευνώνται από τις αρχές αλλά και το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα, για να διαπιστωθεί αν οφείλονται σε παρενέργειες του εμβολίου. Σύμφωνα με το υπουργείο 1.000 άτομα από τις 356 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν παρενέργειες που αφορούν ζάλη, εμετούς και αλλεργίες.

Σαράντα μία περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών του πανδημικού εμβολίου κατά της νέας γρίπης έχει καταγράψει έως σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ανάμεσά τους ήταν και περιστατικά καρδιαγγειακών και νευρολογικών διαταραχών, ενώ μελετώνται και οι περιπτώσεις δύο ενδομήτριων θανάτων εμβρύων.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, και σε σύνολο 356.436 εμβολιασμών, ο ΕΟΦ είχε λάβει 1.024 αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Οι περισσότερες (801) προέρχονται από τους ίδιους τους εμβολιασθέντες ή την οικογένειά τους και αφορούν σε αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη σοβαρές.

Στο σύνολο των αναφορών που έχει λάβει ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως σήμερα, οι 41 αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μόνο την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν 17 νέα σοβαρά περιστατικά παρενεργειών.

Δύο ενδομήτριοι θάνατοι εμβρύων

Τα δύο απο τα 17 περιστατικά παρενεργειών αφορούσαν σε εγκύους 34 και 22 εβδομάδων αντίστοχα. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, που διαπιστώθηκε έως και 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών αυτών.

Στα 90 τα θύματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Τέσσερα άτομα έχασαν σήμερα τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της νέας γρίπης σε 90.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ΕΚΕΠΥ, «οι παρακάτω ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009, ανέπτυξαν επιπλοκή από αυτήν και απεβίωσαν:

- Άνδρας 32 ετών, με αυτοάνοσο νόσημα
- Γυναίκα 75 ετών με αιματολογικό νόσημα
- Άνδρας 86 ετών με χρόνιο αναπνευστικό και καρδιολογικό νόσημα
- Άνδρας 49 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα

Επίσης, γυναίκα 50 ετών, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009, χωρίς υποκείμενο νόσημα, εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης.