Skip to main content

Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις Goldman Sachs και Ελλάδας

Νέα εμπλοκή σημειώνεται στην υπόθεση της Goldman Sachs και στο swap που είχε κάνει το 2001 για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Έρευνα στις ΗΠΑ αλλά και σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μπο
Νέα εμπλοκή σημειώνεται στην υπόθεση της Goldman Sachs και στο swap που είχε κάνει το 2001 για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Όπως αποκάλυψε το Bloomberg, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διερευνήσει το γεγονός ότι ο εν λόγω οίκος δεν συμπεριέλαβε ποτέ το συγκεκριμένο swap στις εργασίες του και φρόντισε να το «εξαφανίσει» ακόμη κι από το διαφημιστικό φυλλάδιο που είχε εκδώσει εκείνη τη χρονιά, σχετικά με τις εργασίες που είχε κάνει, αλλά κι από τις υπόλοιπες που ακολούθησαν.

Το swap του 2001 τροφοδοτεί μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών στην απόκρυψη χρέους από την Ελλάδα και ίσως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών δεδομένων της ευρωζώνης. Το θέμα προκάλεσε και νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε στη Βουλή ότι η συμφωνία ανταλλαγής (swap) με την Goldman Sachs το 2001 ήταν νόμιμη και σύμφωνη με τους κανόνες της Eurostat.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε στο CNBC.com ότι η συμφωνία του 2001 για την ανταλλαγή μέρους του ελληνικού χρέους με τη χρήση παραγώγων που βασίζονται σε συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν σύμφωνη με την πρακτική άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρόσθεσε ότι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, που έκαναν τέτοια swaps, ήταν την περίοδο εκείνη η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκτός από την Goldman Sachs σε τέτοιες συναλλαγές συμμετείχαν και οι JP Morgan και Morgan Stanley.

Από την πλευρά της ΕΕ επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το θέμα αυτό το οποίο της ήταν άγνωστο και για τον λόγο αυτό θα διεξαχθεί έρευνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να είχαν αντίστοιχες συναλλαγές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ρόλος που έπαιξαν μερικές τράπεζες αναφορικά με την κάλυψη των χρεών και των ελλειμμάτων της Ελλάδας ήταν σκανδαλώδης.

Οι Νew Υork Τimes και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστήριξαν ότι ιδιαίτερο ρόλο στις διευκολύνσεις της Goldman Sachs προς την Ελλάδα έπαιξε ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sach και που φέρεται να είναι ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είχε καμία σχέση με τις συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα και ότι οι συμφωνίες αυτές συνέβησαν πριν από την άφιξη του Μάριο Ντράγκι στην Goldman Sachs. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι και ο νυν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ.