Skip to main content

Έρευνα από την Κομισιόν για πιθανή ρύπανση Έβρου και Άρδα από βουλγαρική μονάδα εξόρυξης χ

«Η Επιτροπή ζήτησε από τις βουλγαρικές αρχές να της διαβιβάσουν συμπληρωματικές πληροφορίες για την εφαρμογή της οδηγίας 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας»,
«Η Επιτροπή ζήτησε από τις βουλγαρικές αρχές να της διαβιβάσουν συμπληρωματικές πληροφορίες για την εφαρμογή της οδηγίας 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας», τόνισε ο απερχόμενος Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρου Λαμπρινίδη και του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Η υπόθεση αφορά στην απόφαση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει τη λειτουργία μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην πόλη Κίρτζαλι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Το θέμα της εξόρυξης χρυσού σε Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα η μέθοδος εξόρυξης με κυανούχα διαλύματα που χρησιμοποιείται στην συγκεκριμένη επένδυση στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, αλλά και στη χώρα μας έχει προκαλέσει δικαιολογημένα μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και κινήσεων πολιτών και από τις δύο χώρες. Και αυτό, γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης και περιβαλλοντικής καταστροφής του Άρδα και του Έβρου. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδροφορέων και των επιφανειακών υδάτων και συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών».