Skip to main content

Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη

Οι διαδηλώσεις μετά τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας ήταν ήρεμες με αποτέλεσμα να αρθεί η απόφαση της διατήρησης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης ανακοίνωσε ότι αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικανού ενώ κρατείτο από την αστυνομία.

Η διαταγή να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους μετά τις 22:00 το βράδυ είχε τεθεί σε ισχύ την Τρίτη και οι τοπικοί αξιωματούχοι σκόπευαν να διατηρηθεί και την Κυριακή.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις μετά τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας ήταν ήρεμες και η απόφαση της διατήρησης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είχε προκαλέσει επικρίσεις.

Πολλές επιχειρήσεις έκλειναν αρκετές ώρες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και πολλοί διαμαρτύρονταν για χαμένους μισθούς.

Παράλληλα, η απαγγελία κατηγοριών σε έξι αξιωματικούς που εμπλέκονταν στην σύλληψη του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ηρέμησαν τα πνεύματα. Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες που κυμαίνονται από ανθρωποκτονία έως φόνος δεύτερου βαθμού. Οι εισαγγελείς έκριναν ότι οι αστυνομικοί παραβίασαν τη νομοθεσία τόσο όσον αφορά τη σύλληψή του, όσο και στον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα, η Μέριλιν Μόσμπι είπε ότι οι αστυνομικοί αγνόησαν επανειλημμένα τις εκκλήσεις του για ιατρική βοήθεια, ενώ τον είχαν δεμένο με χειροπέδες και με το πρόσωπο προς τα κάτω μέσα στο βαν της αστυνομίας.

Η δήμαρχος Στεφανί Ρόλινγκς-Μπλέικ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι στόχος της δεν είναι να διατηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο.

Η Κυριακή ήταν ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Φρέντι Γκρέι.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, κάλεσε να είναι η Κυριακή ημέρα προσευχής και συμφιλίωσης. «Καθώς ξεκινάμε να ξαναχτίζουμε και να αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας, ας ανανεώσουμε ξανά την πίστη μας στο πραγματικό πνεύμα αυτής της πόλης και των κατοίκων της» είπε ο Χόγκαν.

Οι αναταραχές στη Βαλτιμόρη ήρθαν να προστεθούν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, μετά τις δολοφονίες άοπλων Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς.