Skip to main content

Έρχονται στο φως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των τραπεζών

Τρεις στους 10 δανειολήπτες σε κατάσταση υπερημερίας προσήλθαν στις εκδότριες τράπεζες ζητώντας ρύθμιση, υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

Τελικώς και «ο Αγιος φοβέρα θέλει». Η ρήση βρίσκει εφαρμογή, για μια ακόμα φορά και στο μέτωπο των... κόκκινων δανείων. Πώς; Τρεις στους 10 από τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε κατάσταση υπερημερίας λόγω παύσης πληρωμών στα δάνεια τους, τελικώς, υπό την απειλή των πλειστηριασμών, προσήλθαν στις εκδότριες τράπεζες και ζήτησαν ρύθμιση για να αποφύγουν τη διαδικασία που θα έβγαζε στο σφυρί το σπίτι τους.

Είναι ενδεικτικό το τι έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν σημειώθηκε το τελευταίο κύμα πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 332 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν, οι 96 ανεστάλησαν, αφού οι οφειλέτες ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τον διακανονισμό του δανείου τους. Και κάπως έτσι, ματαιώθηκαν.

Το πιθανότερο είναι ότι από εδώ και στο εξής ανάλογες συμπεριφορές θα επαναληφθούν και δεν αποκλείεται να πολλαπλασιασθούν. Ειδικά, αν ισχύει η εκτίμηση ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κόκκινων δανείων ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δηλαδή, σε ανθρώπους που έχουν λεφτά, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, περιμένοντας ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» τους. Στις τάξεις των θεσμών μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός αυτής της κατηγορίας των δανειοληπτών είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι νομίζεται.