Skip to main content

Μετά τη Eurobank έρχονται και νέες πωλήσεις κόκκινων δανείων

Η κίνηση της Eurobank σηματοδοτεί την αρχή ενός ολόκληρου αντίστοιχου κύκλου πωλήσεων από τις ελληνικές τράπεζες - Πώς εξηγείται η πολύ χαμηλή τιμή

Η κίνηση της Eurobank να προχωρήσει στην πώληση μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σηματοδοτεί την αρχή ενός ολόκληρου αντίστοιχου κύκλου πωλήσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που μέχρι σήμερα κρατούν στάση αναμονής.

Συγκεκριμένα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική σχεδιάζουν τις αντίστοιχες κινήσεις τους καθώς εντός του 2018 θα πρέπει να έχουν πουληθεί περί τα 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν λάβει για απομείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους. Και ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Eurobank ολοκλήρωσε στα τρία σεντς ανά ευρώ δανείου την πρώτη πώληση μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Η ονομαστική αξία του πακέτου ήταν 1,5 δισ. ευρώ και έγινε από την Eurobank. Η τιμή είναι συντριπτικά χαμηλή, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα δάνεια:

α) ήταν «κοκκινισμένα» δάνεια εδώ και πολλά χρόνια

β) δεν είχαν εξασφαλίσεις

Αγοραστής του πακέτου ήταν η Intrum Justitia AB, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκφράσθηκε για την περίπτωση ήταν μεγάλο. Το ίδιο αναμένεται, ωστόσο να συμβεί και με τις άλλες περιπτώσεις.