Skip to main content

Έρχονται οι Ευρωπαίοι επόπτες για το στρες τεστ των τραπεζών

Ξεκινούν εντός των επομένων ημερών οι τελικές προετοιμασίες των ελληνικών τραπεζών ενόψει του κρίσιμου στρες τεστ που θα πραγματοποιήσει η ΕKT.

Ξεκινούν εντός των επομένων ημερών οι τελικές προετοιμασίες των ελληνικών τραπεζών ενόψει του κρίσιμου στρες τεστ που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι μέσα στον Ιούνιο οι διοικήσεις τους θα πάρουν μια καλή γεύση για το τι έχουν οι επόπτες στο μυαλό τους, καθώς θα ξεκινήσουν, οι συναντήσεις με επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για να συζητήσουν τα τεχνικά ζητήματα του στρες τεστ.

Στις πρώτες σχετικές προγραμματισμένες συναντήσεις δεν θα μετέχουν εκπρόσωποι εγχώριων τραπεζών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που ξεκινούν οι σχετικές διεργασίες όλες οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα ακολουθήσουν πολλές ανάλογες συναντήσεις με τις διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών της Ευρώπης, προκειμένου να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την άσκηση. Το στρες τεστ του 2018 θα βασιστεί στα μεγέθη του 2017, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και τα αποτελέσματά του αναμένεται να δημοσιευτούν στα μέσα του έτους.

Με δεδομένο ότι η εγχώρια οικονομία φαίνεται ότι έχει σχηματίσει ισχυρή βάση στα τρέχοντα επίπεδα, οι επιτελείς των τραπεζών δεν φοβούνται τόσο για τον κίνδυνο νέας ύφεσης όσο για τον κίνδυνο από τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως υπογραμμίζουν αυτό που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι στο στρες τεστ είναι οι επιδόσεις του 2017 στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα.