Skip to main content

Έρχονται «επιχειρήσεις – σκούπα» στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης

Συστήνονται κλιμάκια της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των παράνομων και την καταστροφή των προϊόντων τους. Σε ποιες λαϊκές θα γίνουν οι επεμβάσεις.

Δυο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη των στοιχείων της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας - Μακεδονίας - Θράκης, από τη Voria.gr, για τους παράνομους πωλητές στις 48 λαϊκές της Θεσσαλονίκης, έρχονται οι «επιχειρήσεις - σκούπα» από την Αστυνομία.

Αύριο το πρωί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδη, προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών και των κλιμακίων, που θα πραγματοποιήσουν στοχευμένες επεμβάσεις σε συγκεκριμένες λαϊκές, για την απομάκρυνση των παράνομων, την κατάσχεση και την καταστροφή των εμπορευμάτων τους.

Μάλιστα, στη βάση των στοιχείων της Ομοσπονδίας, τα κλιμάκια αναμένεται να προχωρήσουν ανά μέρα και σε μια λαϊκή αγορά από εκείνες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έτσι, Δευτέρα (δε διευκρινίζεται ποια) θα γίνει «επιχείρηση – σκούπα» στη λαϊκή της Άνω Ηλιούπολης (20 παράνομοι σύμφωνα με την καταγραφή της Ομοσπονδίας), Τρίτη στη λαϊκή Κορδελιού (60 παράνομοι), Τετάρτη στις δυο λαϊκές του δήμου Παύλου Μελά, στα καπνομάγαζα (100 παράνομοι) και στη Φλέμινγκ (50 παράνομοι), Πέμπτη στη λαϊκή Καλλιθέας του δήμου Θεσσαλονίκης (40 παράνομοι), Παρασκευή στη λαϊκή της Σταυρούπολης (50 παράνομοι) και Σάββατο σε τρεις λαϊκές, σε Ξηροκρήνη (150 παράνομοι), Μαρτίου (48 παράνομοι) και Αγίου Νικολάου στο δήμο Καλαμαριάς (60 παράνομοι).

Η κατάσταση στις λαϊκές σε ό,τι αφορά στην παρανομία στις παρυφές τους είναι ανεξέλεγκτη, όπως παραδέχεται ο κ. Γιουτίκας και οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται έντονα παράπονα και καταγγελίες τόσο από την Ομοσπονδία, όσο κι από νόμιμους μεμονωμένους επαγγελματίες, ακόμη κι από καταστηματάρχες του στεγασμένου εμπορίου στις περιοχές όπου γίνονται οι λαϊκές αγορές.

«Οι επόπτες που έχουμε δεν μπορούν να επέμβουν εκτός των ορίων της λαϊκής αγοράς. Οπότε δεν μπορούμε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο μόνοι μας. Μετά από εντολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ζητήσαμε τη βοήθεια της ΕΛΑΣ και αύριο θα έχουμε συνάντηση με τον διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμφωνήσουμε το πλαίσιο δράσης των κλιμακίων της Αστυνομίας. Οι επόπτες μας ήταν με δεμένα τα χέρια και δεν μπορούσαν να επιβάλουν καν πρόστιμα. Έτσι η παρανομία διογκώθηκε, όπως ακριβώς καταγγέλλουν και οι νόμιμοι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών και οι καταστηματάρχες του στεγασμένου εμπορίου που πλήττονται από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Υπάρχουν λαϊκές πλέον με περισσότερους παράνομους από νόμιμους. Θα γίνουν επεμβάσεις των κλιμακίων σε λαϊκές με μεγάλη παρουσία παράνομων και στόχος είναι να φτάσουμε να ελέγξουμε όλες τις λαϊκές αγορές», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.

Αθέμιτος ανταγωνισμός και άγνωστης προέλευσης προϊόντα, που μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τους καταναλωτές είναι τα δυο επιχειρήματα που καταθέτει η αντιπεριφέρεια στην Αστυνομία για να ζητήσει την παρέμβασή της. «Στόχος είναι η προστασία των νόμιμων εμπόρων και παραγωγών, αλλά και η εύρυθμη επιτέλους λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουν οι παράνομοι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους είναι η απομάκρυνσή τους και η κατάσχεση και στη συνέχεια καταστροφή των προϊόντων τους», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.