Skip to main content

Έρχεται και νέο στρες τεστ για τις τράπεζες - Πότε θα γίνει

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται για το επόμενο stress test, το οποίο πιθανόν θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί το τελευταίο stress test στις ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις τους ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται για το... επόμενο. Θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Φεβρουάριο. Μπορεί να ακούγεται περίπου ως κακόγουστο αστείο, όμως δεν είναι, σε καμία περίπτωση. Η σχετική πρώτη ενημέρωση έγινε στο τελευταίο ταξίδι Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, όπου ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου. Και όπως είναι φυσικό, η ενημέρωση που τους έγινε, "πάγωσε" τα χαμόγελα τους.

Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το stress test, αν τελικώς γίνει, θα είναι το τέταρτο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Στην πραγματικότητα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι το περισσότερο και το καλύτερα ελεγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη. Η δε εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει τα στελέχη των ελληνικών πιστωτικών ομίλων, σε τέτοιου είδους καταστάσεις, θα είναι μοναδική, σε όλη την Ευρωζώνη.

Ενδεχομένως, η μόνη διακριτή διαφορά αυτού του νέου ελέγχου από τους προηγούμενους θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τώρα δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδας. Τη διεξαγωγή της θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οποία από 1/1/2016 θα έχει όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι ενδεχομένως, το γεγονός αυτό να κάνει τη διαδικασία πιο σκληρή. Ομως, για όσους έχουν ζήσει το τελευταίο stress test, με το βαθμό δυσκολίας που το διέκρινε, ισχυρίζονται ότι πλέον "τα έχουν δει όλα". Συνεπώς, όπως αφήνουν να εννοηθεί, δεν τους τρομάζει απολύτως τίποτα...