Skip to main content

Έρχεται ηλεκτρικό Volkswagen Μicrobus - Όλα τα στοιχεία

Η Volkswagen όρισε και μια ημερομηνία επίσημης παρουσίασης του I.D. BUZZ, το οποίο θα αφιχθεί στους κατά τόπους αντιπροσώπους της μάρκας

του Νίκου Χριστόπουλου

Το πρωτότυπο I.D. BUZZ concept της Volkswagen θα εξελιχθεί και άλλο στα πλαίσια της προετοιμασίας για την παρουσίασή του ως μοντέλο παραγωγής. Οι Προέδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Volkswagen και Volkswagen Commercial Vehicles Dr Herbert Diess και Dr Eckhard Scholz αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την απόφαση της παραγωγής του στο Concours d’ Elegance στο Pebble Beach της Καλιφόρνια, μια μοναδική εκδήλωση τόσο για ιδιαίτερα ιστορικά αυτοκίνητα όσο και για καινούργια πρωτότυπα. «Πρόκειται για το πλέον κατάλληλο μέρος για το I.D. BUZZ Concept», εξηγεί ο Diess και συνεχίζει: «Το αυτοκίνητο είναι ένα σημαντικός πυλώνας στην πρωτοβουλία της Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση και μεταφέρει την αίσθηση μετακίνησης με ένα Microbus στο μέλλον».

Στο πλαίσιο των μελλοντικών προγραμμάτων εξέλιξής της η Volkswagen όρισε και μια ημερομηνία επίσημης παρουσίασης του I.D. BUZZ, το οποίο θα αφιχθεί στους κατά τόπους αντιπροσώπους της μάρκας μετά το τετράθυρο μικρο-μεσαίο μοντέλο I.D. το 2022. Η Volkswagen στοχεύει, τόσο με το I.D. BUZZ όσο και γενικά με όλη τη γκάμα I.D., στις αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Κίνας.

«Μετά την παρουσίαση στις Διεθνείς Εκθέσεις στο Ντιτρόιτ και τη Γενεύη λάβαμε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό γραμμάτων και emails από πελάτες οι οποίοι μας έλεγαν “παρακαλούμε κατασκευάστε αυτό το αυτοκίνητο”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Volkswagen Herbert Diess στο Pebble Beach. Έτσι λοιπόν κάθε άλλο παρά σύμπτωση είναι που το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε το Pebble Beach προκείμενου να κάνει την ανακοίνωση του, καθώς όπως εξήγησε ο Diess: «Το Microbus, όπως αποκαλείται το Bulli  στην Αμερική, ήταν πάντα αναπόσπαστο στοιχείο του lifestyle της Καλιφόρνια. Τώρα το παρουσιάζουμε εκ νέου, εξελίσσοντας τη νέα γενιά των ηλεκτρικών Volkswagen και επανεφευρίσκοντας το Bulli  ως ηλεκτροκίνητο».

Όπως ακριβώς και το «Show Car of the Year» (Πρωτότυπο της Χρονιάς) στο Ντιτρόιτ έτσι και το μοντέλο παραγωγής θα έχει τις μπαταρίες του τοποθετημένες στο δάπεδο. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν καταλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλο χώρο, κάτι που σημαίνει πως ο εμπρός και ο πίσω άξονας μπορούν να τοποθετηθούν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο. Αυτό έχει σα συνέπεια ένα μεγάλο μεταξόνιο σε συνδυασμό με μικρούς προβόλους, γεγονός που εξασφαλίζει μεγαλύτερο χώρο στο εσωτερικό. «Αυτός είναι ο λόγος που το αυτοκίνητο δείχνει απέξω σαν ένα μικρό σε μέγεθος πολυμορφικό (βαν), παρόλο που οι χώροι στο εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα άνετοι και αντίστοιχοι ενός μεγάλου πολυμορφικού», επεξηγεί ο Diess. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αμάξωμα που προσφέρει τόσο στον οδηγό όσο και στους επιβάτες άφθονο χώρο για ένα άνετο ταξίδι.

Ταυτόχρονα όσοι επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν για τις μεταφορές τους θα έχουν στη διάθεσή τους ακριβώς αυτό που χρειάζονται. «Παράλληλα με την πολυμορφική έκδοση θα προσφέρουμε και μια επαγγελματική εκδοχή Cargo του I.D. Concept, για υπηρεσίες παράδοσης με μηδενικές εκπομπές ρύπων και δυνατότητα υψηλού βαθμού αυτόνομης κίνησης  3ου επιπέδου», είπε ο CEO των Volkswagen Commercial Vehicles  Dr Eckhard Scholz. «Πρόκειται για τον ιδανικό σχεδιασμό ηλεκτρικού βαν, ειδικά για τα κέντρα των πόλεων».

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το I.D. BUZZ στην Καλιφόρνια εξέφρασε και ο Ben Pon, η οικογένεια του οποίου είναι εξαιρετικά επιτυχημένοι εισαγωγείς αυτοκινήτων Volkswagen στις Κάτω Χώρες. Ο πατέρας του Pon ήταν αυτός που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το πρώτο VW Bulli (T1), με ένα σκίτσο του πριν από περισσότερα από 70 χρόνια.

Παρόλο που μεταξύ του πιο παλιού και του πιο καινούργιου MPV της Volkswagen - και τα δύο ξεχωρίζουν με τον έξυπνο και χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους- θα μεσολαβούν περισσότερες από 7 δεκαετίες, όταν παρουσιαστεί επίσημα το δεύτερο, το I.D. Buzz θα διαθέτει τα γονίδια του αρχέτυπου. Κι αυτό γιατί θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση χώρου στο αποτύπωμα ενός μεσαίου επιβατικού αυτοκινήτου.

Με μήκος 4.942 χιλιοστών, πλάτος 1.976 χιλιοστών και ύψος 1.963 χιλιοστών το πρωτότυπο διαθέτει εξαιρετικούς χώρους στο εσωτερικό του. Η έκδοση παραγωγής, η οποία θα βασίζεται στην ολοκαίνουργια ηλεκτρική αρχιτεκτονική πλαισίου, θα ενσωματώνει πολλές ιδέες και σχεδιαστικά στοιχείου του πρωτότυπου. Ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητα μεταβολής της διαμόρφωσης των καθισμάτων, διαδραστική διασύνδεση και αυτόνομη οδήγηση υψηλού επιπέδου.

Η διεύρυνσης της γκάμας των ηλεκτρικών μοντέλων είναι μέρος της Στρατηγικής της Volkswagen για το 2025, η οποία προβλέπει την ύπαρξη περισσότερων από 30 ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκείνη τη χρονική περίοδο.


Σε συνεργασία με το GOnews