Skip to main content

Ήρθε η ώρα της πρώτης μετωπικής με τους συνδικαλιστές

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στην πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Στη Βουλή, πιθανώς, οδεύει προς το τέλος αυτής της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Κι όλα δείχνουν ότι μόλις τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί το τελευταίο ενδεχομένως συνδικαλιστικό «προπύργιο» στην Ελλάδα, εννιά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει 48ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω. Η συγκεκριμένη πώληση συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της εν εξελίξει αξιολόγησης, στον δρόμο προς την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, που είναι ο μεγάλος στόχος. Γι αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογής. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Μάιο και θα αφορά στους σταθμούς σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Και κάπως έτσι θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική ενεργειακή εξέλιξη, που θα λάβει χώρα προσεχώς. Ως γνωστόν, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προκηρυχθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ. Σε αυτή τη φάση όμως το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι δεν είναι ελκυστική για τους μεγάλους πετρελαικούς οργανισμούς, παγκοσμίως. Αρα, το πιθανότερο είναι ότι το παρόν στη διαδικασία του 1,5 δις ευρώ θα δώσουν μόνο μεγάλοι ξένοι traders. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

Ο ίδιος κανόνας εννοείται ισχύει και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο έχουν καταθέσει προσφορές δύο κοινοπραξίες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας Snam με τον ισπανικό όμιλο Enagas και το βελγικό Fluxys που υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.