Skip to main content

Η ώρα του λουκέτου για δεκάδες περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Γιατί αυτό που συνέβη με τους πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, θα συμβεί σε εξίσου μεγάλη έκταση και με τους περιφερειακούς.

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως σε καπιταλιστικό ολιγοπώλιο οδηγεί τα πράγματα η Αριστερά, στην προσπάθειά της να ελέγξει τα ΜΜΕ -συνήθης πρακτική αυταρχικών καθεστώτων- καταργώντας την πολυφωνία. Μάλιστα, κάνει χρήση και μιας ευτελιστικής διαδικασίας, ταπεινώνοντας επιχειρηματίες, αλλά και οδηγώντας τους "κερδισμένους" σε πολύ πιθανή πτώχευση σε λίγο καιρό, ή σε χειροτέρευση της ποιότητας του προγράμματος, για να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που θα αντιμετωπίσουν και λόγω του υπέρογκου τιμήματος.

Βεβαίως, ο κ. Ν. Παππάς χαρακτήρισε "διαδικασία πρότυπο" τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνο που δεν εξήγησε είναι ότι κλείνουν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, το Star και ο Alpha, οι οποίοι είναι σε όλα εν τάξει. Γιατί κλείνει ένας σταθμός που δεν χρωστά στο Δημόσιο, δεν έχει κόκκινα δάνεια, πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι δηλαδή συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις του;

Αλλά, υπεραμύνονται οι κ.κ. Παππάς και Τσίπρας της απόφασής τους να καταστήσουν ολιγοπώλιο την τηλεοπτική αγορά, επειδή με το νόμο που ψήφισαν δίδουν ισχυρό κτύπημα στην διαπλοκή. Από πού συνάγεται αυτό, όταν ο Ν. Παππάς εντός της Βουλής υποστήριξε πως το μόνο προσόν που απαιτείται για τη απόκτηση της δυνατότητας διαμόρφωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι "το πορτοφόλι του καναλάρχη";

Εκείνο το οποίο θα επικαλεστεί η κυβέρνηση, και εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, είναι ότι γέμισε το Δημόσιο Ταμείο, τα δε χρήματα θα διατεθούν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μόνο που δεν θα υπάρξει καμιά αναφορά, και δεν γνωρίζω εάν έχει υπολογιστεί η απώλεια στο δημόσιο Ταμείο από τα χρήματα που χάνονται λόγω μη λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που θα ρίξει μαύρο.

Και δεν είναι μόνον ο αριθμός των ανέργων υπαλλήλων τους, που δεν θα τροφοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία -απεναντίας θα εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ- και την αγορά, αλλά και πληθώρα επιχειρήσεων που λειτουργούν παραπληρωματικά προσφέροντας προγράμματα και υπηρεσίες στους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα οδηγηθούν σε πτώχευση ή μείωση των εργασιών τους.

Αυτό που συνέβη με τους πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς θα συμβεί σε εξίσου μεγάλη έκταση και με τους Περιφερειακούς. Ο κ. Ν. Παππάς, επιχειρηματολόγησε υπέρ των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι οι κανόνες λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών θα είναι τέτοιοι που θα τους προστατεύουν. Το αν σκοπίμως παραπλανεί υπηρετώντας αποτυχημένα ιδεολογήματα, ή έχει πλήρη άγνοια της τηλεοπτικής αγοράς, είναι δευτερεύον θέμα. Το προέχον είναι πως θα υπάρξουν απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων.

Συμφώνως προς αυτά που έχουν δημοσιευθεί εδώ και καιρό, κάθε Περιφερειακός σταθμός θα υποχρεούται να έχει 20 εργαζομένους προσωπικό. Αυτό θεωρεί προστασία ο κ. Ν. Παππάς, Ρώτησε άραγε πόσους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους έχει κάθε σταθμός; Ρώτησε πόσα έσοδα έχει από τις διαφημίσεις, ώστε να αντεπεξέλθει στα έξοδα μισθοδοσίας και ασφάλισης 20 εργαζομένων, που ανέρχονται σε 40.000 περίπου ευρώ μηνιαίως, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα δεν ξεπερνούν τις 12-15.000 ευρώ;

Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης ιδιαιτέρως, ευρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από όλους τους περιφερειακούς σταθμούς που εκπέμπουν στην επικράτεια, επειδή οι μεγάλοι επιχειρηματίες διαφημίζονται στους πανελλήνιους σταθμούς, οι δε πολιτικοί έχουν κι αυτοί την ίδια πρόσβαση και δεν υποκύπτουν στην ανάγκη να καλύπτουν μέρος των εξόδων των σταθμών για την προβολή τους, όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια (με τιμοκαταλόγους μάλιστα - τόσα για την συνέντευξη, τόσα για αναφορά σε δελτίο ειδήσεων, τόσα για κάλυψη ομιλίας του πολιτικού).

Είναι αμφίβολο, εάν από τους 104 περιφερειακούς σταθμούς μπορούν να αντεπεξέλθουν 10-12 (με 3-4 άτομα προσωπικό λειτουργούν οι περισσότεροι σταθμοί, οι δε παρουσιαστές παίρνουν κάποια ποσοστά από τις διαφημίσεις που οι ίδιοι θα φροντίσουν να φέρουν στον σταθμό). Το ολιγοπώλιο στους περιφερειακούς σταθμούς θα είναι πλέον εμφανές. Εκτός και αν φροντίσουν οι διαπλεκόμενοι να συντηρήσουν περιφερειακούς σταθμούς, γνωστού όντος ότι με εννέα (9) περιφερειακούς σταθμούς ανά την Ελλάδα, έχεις έναν πανελλήνιο.