Skip to main content

Έρχεται φόρος έως 60% για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο είναι στην τελική ευθεία για οριστικοποίηση.

Μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.