Skip to main content

Επτά νέα πρόσωπα στην Α' και ένα στη Β' Θεσσαλονίκης για τη ΝΔ

Έκλεισαν και τα δύο ψηφοδέλτια. Ποιες είναι οι νέες παρουσίες. Οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Τι λέει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.

Με επτά νέες εισόδους το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης με μία μόλις το ψηφοδέλτιο της Β' εκλογικής περιφέρειας τελικά. Τα ψηφοδέλτια έκλεισαν, στις λεγόμενες εκλόγιμες θέσεις τηρήθηκε η σειρά εκλογής του προηγούμενου Ιανουαρίου και πλέον μένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης η ανανέωση και η προσπάθεια πολύπλευρης διεύρυνσης που επιχειρήθηκε είναι εμφανής. Άλλωστε, μόνο εύκολο δεν είναι να αλλάζεις το ένα τρίτο του ψηφοδελτίου ήτοι επτά στους 20 υποψηφίους.

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα; Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης, επιστρέφει στις... ρίζες του και εντάσσεται στο δυναμικό του ψηφοδελτίου, ανανεώνοντας και τη σχέση του με τη ΝΔ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι ο κ. Κιλτίδης δεν πρόκειται να είναι στην τελική λίστα, όμως πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που πίεσαν να είναι γνωρίζοντας τα οφέλη που κομίζει η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο, συσπειρώνοντας όλο εκείνο το δεξιό κομμάτι, στο οποίο είχε δραματικές απώλειες η ΝΔ.

Ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη και νυν δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία», Κωνσταντίνος Ζέρβας, σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΔ στο χώρο του κέντρου και στο αστικό κομμάτι, που αποτελεί άλλωστε και τη μεγάλη πλειοψηφία της Α' Θεσσαλονίκης.

Παρά τις... μουρμούρες που ακούστηκαν, ειδικά από κομματικά στελέχη και στελέχη της «Πρωτοβουλίας», είναι δεδομένο ότι ο κ. Ζέρβας αποτελεί μεταγραφική επιτυχία και επένδυση για το μέλλον. Κι αυτό το πιστεύουν στη ΝΔ και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα πολλοί.

Στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής και η γνωστή δημοσιογράφος, Σύνθια Σάπικα. Γνωστή στους αστικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, προερχόμενη από οικογένεια με στενές σχέσεις με το «καραμανλικό» περιβάλλον, θα είναι στις μη εκλόγιμες θέσεις.

Εκεί όπου μπαίνει και άλλη μια νέα πολιτικός, «μπαρουτοκαπνισμένη» από εκλογικές διαδικασίες και σημείο αναφοράς της προσπάθειας για το άνοιγμα στο περιβάλλον του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, από τη ΝΔ, η κ. Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Με στόχευση στους βορειοηπειρώτες η προσθήκη άλλης μιας γυναίκας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κ. Αγγελική Φίλου, που είναι προβεβλημένο στέλεχος της βορειοηπειρωτικής «Ομόνοιας». Η κ. Φίλου ήταν υποψήφια με την περιφερειακή παράταξη του Γιάννη Ιωαννίδη στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Στα γνωστά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης και ο έμπορος ενδυμάτων Θεόδωρος (Νίκος) Χιονίδης, που επίσης μπαίνει στη μάχη της Α' Θεσσαλονίκης.

Από τις σημαντικότερες όμως προσθήκες είναι αυτή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάση Εξαδάκτυλου, καθώς φέρνει τη ΝΔ σε επαφή με τον ιατρικό κόσμο, με τον οποίο είχε απομακρυνθεί επί μακρόν τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο πρώην γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης (πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ και νυν πρόεδρος του πειθαρχικού του συμβουλίου) και ο διάδοχός του, Θανάσης Εξαδάκτυλος, είχαν συγκρουστεί με την ηγεσία της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και άσκησαν σκληρή κριτική στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαιτέρως μαχητικός (ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν εχθρικό) απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά και γι' αυτό το λόγο η προσθήκη του κ. Εξαδάκτυλου στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

Στη Β' Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι η προσθήκη θα είναι μία και αυτή αφορά στον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας και στενού φίλου του κ. Τζιτζικώστα, Φάνη Παπά, ο οποίος παίρνει και τη θέση που είχε αφήσει κενή ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς (είχε επιλέξει ως δεύτερη περιφέρεια τη Β' Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Ιανουάριο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ψηφοδέλτια έκλεισαν την τελευταία στιγμή, έπειτα από πολυήμερες προσπάθειες και σβήσε – γράψε. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης, που είχε την ευθύνη για να συνομιλήσει όχι μόνο με τους νέους υποψηφίους, αλλά και με δεκάδες άλλους που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στις λίστες για την 20η Σεπτεμβρίου, πέρασε από μια εξαντλητική περίοδο, ενώ... πινελιές στην τελική μορφή των ψηφοδελτίων έβαλε –προφανώς- και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Για να γίνει κατανοητή η έκταση των επαφών του κ. Σαμαντζίδη αρκεί να μνημονευτεί ότι επισήμως είχαν δηλωθεί προθέσεις ένταξης στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης από 28 άτομα και της Β' Θεσσαλονίκης 15! Επιπλέον όλοι οι υποψήφιοι (πλην μίας για προσωπικούς λόγους) του προηγούμενου Ιανουαρίου είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να είναι και πάλι στις λίστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τα περισσότερα ονόματα που μπήκαν τελικά στα ψηφοδέλτια προήλθαν από προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και κεντρικά υπήρξε σεβασμός των τοπικών επιλογών.

Ο κ. Σαμαντζίδης σε σχετική ερώτηση προτίμησε να είναι φειδωλός και να εκφράσει απλώς την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. «Πλέον δίνουμε την τελική μάχη και σε οργανωτικό και σε πολιτικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στη Voria.gr.

Εξάλλου, μετά και το κλείσιμο των ψηφοδελτίων όλοι ετοιμάζονται για την τριήμερη παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην 80η ΔΕΘ, που αποτελεί στοίχημα για τον τοπικό και τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό.