Skip to main content

Επτά ελληνικές επιχειρήσεις στον δρόμο για το Χρηματιστήριο Κύπρου

Διέξοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις το Χρηματιστήριο της Κύπρου - Εγκρίθηκαν δύο φάκελοι, σχεδιάζουν την εισαγωγή τους άλλες πέντε επιχειρήσεις.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτελεί μία διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν την δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά πρώτιστα να πάρουν την σφραγίδα και το διαβατήριο που εξασφαλίζει σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό η ένταξή του σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά της Ευρωζώνης.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, εκτός από την κοζανίτικη "alfa - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε", της οποίας οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στη ΝΕΑ του ΧΑΚ, έχουν εγκριθεί οι φάκελοι δύο ακόμη ελληνικών εταιρειών των οποίων οι μετοχές αναμένεται να ανεβούν στο ταμπλό εντός Ιουνίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για την "Κουϊμτζής Α.Ε.", εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων- εξοπλισμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την αθηναϊκή εταιρεία "First Advisory Holding".

Σύμφωνα με τον κ. Β. Μάργαρη, εντεταλμένο σύμβουλο της CAMEX A.E., της εταιρείας που είναι σύμβουλος εισαγωγής της "alfa", την είσοδό τους στο ΧΑΚ σχεδιάζουν ακόμη 4-5 ελληνικές εταιρείες, εκ των οποία μία είναι βορειοελλαδική. Πρόκειται για εταιρείες από τους κλάδους τροφίμων, υπηρεσιών, αλουμινίου αλλά και δύο εταιρείες franchise.

Σημειώνεται ότι στις ήδη εισηγμένης ελληνικές επιχειρήσεις στη ΝΕΑ του ΧΑΚ είναι οι: "ΙNTERLIFE Aσφαλιστική" με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η αθηναϊκή "Δ&Σ Αναστόπουλος" που δραστηριοποιείται στην εμπορία χάρτου και, η συμβουλευτική "Αιχμή" με έδρα την Κομοτηνή.

Όπως είπε ο κ. Μάργαρης, οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται προς το ΧΑΚ για τρεις κυρίως λόγους: Οι εταιρείες θέλουν την χρηματιστηριακή αποτίμηση και την επίσημη πιστοποίηση της οικονομικής τους κατάστασης και του τρόπου λειτουργίας τους. Επίσης, η εισαγωγή σε Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, θωρακίζει συναλλαγματικά τις ελληνικές εταιρείες σε περίπτωση δυσάρεστων νομισματικών εξελίξεων. Επιπλέον, η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για τις ελληνικές εταιρείας που θέλουν, με τα προϊόντα τους, να διεισδύσουν στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

H CAMEX είναι η πρώτη σε εισαγωγές εταιρία συμβούλων/nominated advisor στην ΝΕΑ με 9 εγκρίσεις εταιριών. Από αυτές, οι 6 είναι ελληνικές (ΑΙΧΜΗ ΑΕ, Δ&Σ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Κ. ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ ΑΕΒΕ, INTERLIFE AEΓΑ, FIRST ADSVISORY & HOLDINGS ΑΣΣΕ, KOYKOYTAΡΗΣ-ALFA PASTRIES AEBE) και οι 3 κυπριακές (ΚERVERUS HOLDING ΙΤ PLC, SNP SOUTHEAST NETWORK PLC, PL;ATA MANAGEMENT PLC).
 
Στο ταμπλό του ΧΑΚ υπάρχουν και άλλες ελληνικές εισηγμένες, οι: ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, Ρ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ και μέχρι πρότινος και η ασφαλιστική ΙNTERNATIONAL LIFE ΑΕΓΑ
 
-Συνολικά ειναι εισηγμένες 30 εταιρείες από Ελλάδα, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία. Οι βασικοί μέτοχοι των κυπριακών είναι -πλην των τοπικών (Κυπρίων)- από Ελλάδα, Ισραήλ, Κίνα, Λευκορωσία και Ρωσία.
 
- Γνωστή κυπριακή στο ελληνικό κοινό η SNP SOUTHEAST NETWORK PLC, θυγατρική της οποίας κατέβηκε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (συμφερόντων -σύμφωνα με δήλωσή του στην αρμόδια επιτροπή της βουλής- του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη.