Skip to main content

Επτά εύκολοι τρόποι για να προστατευτείς από τον Καρκίνο του Μαστού

Η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα όταν αυτός προσβάλλει νεαρά άτομα.

του Δρ Αναστάσιου Παπαδόπουλου*

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους που προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Όπως κάθε νόσος, έτσι και αυτή, για να τη νικήσεις θα πρέπει πρώτα να την προλάβεις.

Η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κρίνεται ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα όταν αυτός προσβάλλει άτομα που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία.

Αναφορικά με την πρόληψη, υπάρχουν 7 εύκολοι τρόποι ώστε να προστατευτείς και να μειώσεις τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο:

1. Άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο νόσησης. Μέτριας δυσκολίας φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα ή κολύμπι για 3 ώρες την εβδομάδα ή 1 ½ ώρα έντονη άσκηση, τρέξιμο μειώνουν την πιθανότητα νόσησης.

2. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
Η παχυσαρκία ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης. Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, άπαχο κρέας βοηθάει τόσο στη γενικότερη υγεία όσο και στην υγεία των μαστών μας. Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά, κορεσμένους υδατάνθρακες και αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης.

3. Περιορισμός κατανάλωση αλκοόλ
Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε ημερησίως τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος νόσησης. Περιορίζουμε την κατανάλωση σε μάξιμουμ ένα ποτήρι την ημέρα.

4. Επιλογή του Θηλασμού
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του θηλασμού μιας μητέρας, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει στον οργανισμό της έναντι του καρκίνου του μαστού.

5. Διακοπή χρήσης ορμονών
Μακράς διάρκειας θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης. Κάνουμε  χρήση ορμονών στις εντελώς αναγκαίες περιπτώσεις και για το μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενημερωνόμαστε για τη χρήση ασφαλέστερων φυσικών εναλλακτικών προϊόντων.

6. Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι μία από τις βασικές αιτίες νόσησης σε διάφορες μορφές καρκίνου με κυρίαρχο τον καρκίνο των πνευμόνων. Μακράς διάρκειας κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης και για τον καρκίνο του μαστού.

7. Βελτίωση του μικροπεριβάλλοντος που ζούμε και εργαζόμαστε
Όπου και όταν είναι δυνατόν περιορίζουμε την έκθεση του οργανισμού μας τόσο στην περιβαλλοντική μόλυνση (καυσαέρια, κ.λπ.) όσο και στην... ψυχογογική μόλυνση, καταπολεμώντας όσο μπορούμε το άγχος και τις στρεσογόνες συνθήκες ζωής.

*Ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος είναι χειρουργός