Skip to main content

Επόπτες θα κόβουν πρόστιμα για την Καθαριότητα στον Δ. Θεσσαλονίκης

Έγκριση άσκησης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Την άσκηση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, με στόχο την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, ο έλεγχος της τήρησης του κανονισμού καθαριότητας και η δικαιοδοσία επιβολής προστίμων θα διενεργείται παράλληλα με τη Δημοτική Αστυνομία –  και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αυτή απαιτείται – από τους Επόπτες και Επιστάτες της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εποπτεύουν ανάλογα με τις επί μέρους ανάγκες σε 24ωρη βάση και θα εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν τις κατά περίπτωση παραβάσεις, με την παράλληλη υποχρέωση να εφαρμόζουν με συνέπεια τα προβλεπόμενα στον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου, μεταξύ άλλων, ορίζει:

    Την απαγόρευση  μετακίνησης των κάδων από τις καθορισμένες θέσεις τους και της εναπόθεσης απορριμμάτων εκτός των κάδων
    Την υποχρέωση μεγάλων καταστημάτων να προμηθευτούν συμπιεστές χαρτιών και απορριμμάτων και τη μη εγκατάλειψη κάθε μορφής ογκώδους αντικειμένου στα πεζοδρόμια και σε κοινόχρηστους χώρους, αν δεν προηγηθεί συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία
    Την απαγόρευση εναπόθεσης χωμάτων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών απορριμμάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια
    Την υποχρέωση νοσοκομείων και θεραπευτηρίων να συσκευάζουν και να χαρακτηρίζουν τα μη επικίνδυνα και μη τοξικά απορρίμματα αστικού τύπου
    Την υποχρέωση των δημοτών να εναποθέτουν στα καλαθάκια τα μικρά άχρηστα αντικείμενα τους
    Την απαγόρευση πρόκλησης φθορών στον αστικό εξοπλισμό καθαριότητας (κάδων, καλαθιών κ.λπ.)
    Τη διάθεση δοχείων απορριμμάτων από  τα ΚΥΕ
    Την απαγόρευση ρύπανσης με αφίσες, σπρέι, ταμπλό, αεροπανό σε δημόσιους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις γιγαντοαφίσες, τις διαφημιστικές πινακίδες και πάσης φύσης πληροφοριακό ή μη υλικό
    Την απαγόρευση στάσης ή στάθμευσης μπροστά ή δίπλα από κάδους και
    Την απαγόρευση ρύπανσης και καταστροφής μνημείων, αγαλμάτων, παιδικών χαρών, πάρκων, χώρων πρασίνων κ.ά.

Υποχρέωση τήρησης του κανονισμού καθαριότητας έχουν οι δημότες, οι διερχόμενοι και όσοι δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η επιβολή προστίμων αφορά  παραβάτες του κανονισμού καθαριότητας, οι οποίοι ρυπαίνουν, αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και επιβαρύνουν τον Δήμο και τους δημότες.