Skip to main content

Επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. ευρώ σε κινεζικά προϊόντα από τον Τραμπ

Στόχος των μέτρων θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών» τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι "να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών" τους.

Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες. Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς "περίπου 60 δισεκατομμυρίων".

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις "άδικες" εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.