Skip to main content

Επιβεβαίωση από Ζάεφ: «Μακεδονία του Ίλιντεν», σταδιακά egra omnes

Αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Σταδιακά η εφαρμογή του erga omnes.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (έναντι όλων - erga omnes).

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, o Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» (στα αγγλικά Republic of Ilinden Macedonia) στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά, και πρόσθεσε ότι αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το in.gr, κ. Ζάεφ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται τη χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή για εσωτερική και διεθνή χρήση, αλλά προτείνει η εφαρμογή του erga omnes (έναντι όλων) να γίνει σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημά του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι το νέο όνομα θα ενισχύσει την ταυτότητά της. Σημείωσε δε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος . Είπε επίσης ότι και το νέο προταθέν όνομα θα μπορεί να μεταφράζεται στα αγγλικά (θα είναι, όπως διευκρίνισε, Republic of Ilinden Macedonia), ενώ η πρόταση προβλέπει ότι η γλώσσα θα είναι «μακεδονική» και οι συντμήσεις θα είναι mk/MKD.

Ωστόσο, κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Ο δε Πρόεδρος Ιβανόφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα αναμένει να δει γραπτή πρόταση, αλλά οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν είναι θετικός στο νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι.