Skip to main content

Επιβεβαιώνει το «CCC» για την Ελλάδα ο οίκος Fitch

Στο «CCC» διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Καμπανάκι για ρευστότητα.

Την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του στην οποία υπογραμμίζει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η χώρα στο μέτωπο της ρευστότητας και κάνει λόγο για εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Όπως μεταδίδει το euro2day.gr, ο οίκος σημειώνει ότι η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, η αβεβαιότητα για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους θεσμούς και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο ασκούν έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους, σημειώνοντας πάντως ότι η στάση πληρωμών είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στην εμπιστοσύνη των καταθετών έχουν εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές ακόμη και αν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Η Fitch προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ρίσκο, η οικονομία να κινηθεί και σε αρνητικό έδαφος. Οι συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων έχουν χειροτερέψει σημαντικά, τονίζει, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στις κρατικές πληρωμές και των περιορισμών στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος υποστηρίζει το βασικό σενάριο του οίκου ότι θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Ως ελάχιστο προαπαιτούμενο, ο οίκος εκτιμά ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξουν εκταμιεύσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε ο χρόνος τελειώνει.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πληρωμές ύψους 1,5 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις αυξάνονται τα 4 δις. και 3,2 δις. αντίστοιχα (λήγουν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ). Η Fitch εκτιμά ότι η Αθήνα θα συνεχίσει την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Εχει ζητήσει από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τα αποθέματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη «ιδιαίτερα επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες». Παρά την κίνηση αυτή ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι μεγάλης κλίμακας εκροές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις πιέσεις για την οικονομία (ο οίκος εκτιμά ότι έχει μειωθεί η καταθετική βάση κατά 16% από τα τέλη Νοεμβρίου). Τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται στενά με το ρίσκο της κυβέρνησης ενώ η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων έχει προοπτική να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των πτωτικών μακροοικονομικών ρίσκων.

Ενώ δεν είναι η προσδοκία της Fitch, υπάρχει ρίσκο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών για να μειωθούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος καθώς η μειωμένη εγχώρια ζήτηση και η περιορισμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνουν τα φορολογικά έσοδα, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία με τον επίσημο τομέα.