Skip to main content

Επίθεση Τζιτζικώστα σε ΣΥΡΙΖΑ – Σαμαρά

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΝΠ και το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά και στην ηγεσία της ΝΔ για την αντιπολιτευτική γραμμμή της εξαπέλυσε ο Α. Τζιτζικώστας.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, αλλά και στην ηγεσία της ΝΔ για την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί με ευθείες αιχμές στον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε σε τρεις συνεντεύξεις του σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», στο «Παραπολιτικά FM» και στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ρωτήθηκε για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι «η χώρα είναι σε δεινή θέση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που πρέπει κάποια στιγμή να απολογηθεί. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει κι εμείς να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια, απαιτείται όμως να γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Διαφωνώ και με τη λογική και με την ουσία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού με την αποκλειστική ευθύνη κάποιων. Εμείς θα βοηθήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «στραγγαλισμό» της Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι δεν έχει νόημα για να κερδίσει 20 – 30 μέρες ρευστότητας η κυβέρνηση να στραγγαλίζει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί διάλογος. «Να συζητήσουμε και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις. Για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση δε χρειάζεται να σταγγαλιστούν Δήμοι και Περιφέρειες. Ζητούμε ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να πάρουν πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να φέρουν κατόπιν διαλόγου μια απόφαση, που θα έχει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα χρονικούς περιορισμούς στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαθέσιμα ύψους 100 εκ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι δε μιλά με πολιτικούς όρους, αλλά διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την Αυτοδιοίκηση, που είναι το πρώτο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας. Δεν εκλέχθηκε μόνον η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Χάνεται η οικονομική αυτοτέλεια και δημιουργούνται άμεσα λειτουργικά προβλήματα. Με διάλογο μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι διαφωνεί με τη λογική των εκλογών, «διότι θα προκαλέσουν τεράστια αστάθεια οικονομική και πολιτική. Εκλογές σημαίνουν μετάθεση δύσκολων αποφάσεων στους πολίτες. Πριν από λίγους μήνες είχαμε εκλογές… Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους κι ας κυβερνήσουν επιτέλους. Έχω την αίσθηση ότι η χώρα δεν κυβερνάται. Η κυβέρνηση κινείται στη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ δίνοντας την αίσθηση ότι τα πάντα βρίσκονται στον… αέρα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα φτάσουμε σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Πήρε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή πριν από λίγους μήνες».

Για τη ΝΔ

Ο κ. Τζιτζικώστας ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη ΝΔ, αλλά και για τη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν σαφής: «Δε συμφωνώ με την αντιπολιτευτική γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ. Είναι σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που πρέπει. Με όρους προσωπικής δικαίωσης δεν μπορεί να προχωρήσει η ΝΔ. Προοπτική χρειάζεται ο τόπος και οι πολίτες. Αισθάνομαι ότι ο κ. Σαμαράς σε πολλά σημεία της συνέντευξής του ζούσε στο παρελθόν. Δεν άκουσα κάτι καινούργιο. Τα επικοινωνιακά λάθη είναι δευτερεύοντα. Δεν έφταιξαν αυτά για τη σημερινή κατάσταση της ΝΔ. Υπήρξαν λάθη ουσίας και λάθος πολιτικές».

Ο περιφερειάρχης επέμεινε ότι είναι ανάγκη να γίνει έκτακτο συνέδριο και μάλιστα άμεσα, «όχι τώρα που η χώρα είναι σ’ αυτή τη δίνη της διαπραγμάτευσης, αλλά σε δυο τρεις μήνες». «Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο συνέδριο, όπου θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα της κεντροδεξιάς από μηδενική βάση, ακόμη κι αυτό της ηγεσίας. Πρέπει η βάση της παράταξης να αποφασίσει κι όχι κάποιες κλειστές ομάδες ανθρώπων».

Σε ό,τι αφορά στη δική του συμμετοχή σε ένα τέτοιο συνέδριο, ο περιφερειάρχης είπε ότι θα συμμετάσχει όπως σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες της παράταξης, όμως για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι δεν έφυγε ούτε ένα λεπτό από την ΝΔ και διευκρίνισε ότι στην άσκηση των καθηκόντων του ως περιφερειάρχη έχει αφήσει την κομματική του ταυτότητα στην άκρη.

Μάλιστα τόνισε ότι « το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι μόνο δικό της, αλλά συνιστά και πρόβλημα Δημοκρατίας. Σήμερα λείπει ο ένας πυλώνας της Δημοκρατίας. Υπάρχει η κυβέρνηση και δεν υπάρχει εναλλακτικός πυλώνας διακυβέρνησης. Πρέπει να οργανωθεί ένα συνέδριο της κεντροδεξιάς όπου θα συζητηθούν όλα από το μηδέν. Δεν υπάρχει μόνο θέμα ηγεσίας. Να γίνει αυτοκριτική και να σταματήσει ο εγκλωβισμός στην προσωπική δικαίωση προσώπων και πολιτικών, χωρίς προοπτική. Ο κόσμος δεν επιλέγει με βάση τη δικαίωση, αλλά με βάση την προοπτική. Με αυτή τη στάση η ΝΔ μικραίνει καθημερινά. Η πολιτική δεν είναι επικοινωνία, είναι ουσία. Να συζητηθούν με ειλικρίνεια τα λάθη που έγιναν και πάνω σ’ αυτή τη συζήτηση να στηθεί το αύριο της κεντροδεξιάς παράταξης».