Skip to main content

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

«Τα θύματα της ανάπτυξης καλούνται σήμερα να γίνουν τα θύματα της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη.
«Τα θύματα της ανάπτυξης καλούνται σήμερα να γίνουν τα θύματα της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ, στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια των εργασιών του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ και στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Ποια πολιτική απάντηση στην κρίση;».

«Η στρατηγική που ακολουθείτο εν ονόματι της ανάπτυξης, δηλαδή η μείωση των εισοδημάτων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, επανέρχεται σήμερα, ακόμα πιο επιθετικά, ως στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η κρίση», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΝ και πρόσθεσε πως «όσα δεν κατάφερε να απαλλοτριώσει το κεφάλαιο στις εποχές της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, θα επιχειρήσει να τα απαλλοτριώσει τώρα».

Ακτιβιστές και εκπρόσωποι κομμάτων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, προκείμενου να συζητήσουν την απάντηση της κοινωνίας στην οικονομική κρίση.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα στο κεντρικό ερώτημα του σεμιναρίου, για αν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, μεταξύ άλλων, ήταν: «Η δική μας απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Το πρώτο, που ζητάμε είναι η δυνατότητα δανεισμού από την ΕΚΤ με 1% ακριβώς όπως έγινε και με τις εμπορικές τράπεζες, που δανείστηκαν με αυτό το επιτόκιο και στη συνέχεια δάνεισαν το ελληνικό με 5% και παραπάνω. Κάτι τέτοιο σημαίνει ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο, καίτοι έχει καταστεί από τις εξελίξεις ανενεργό, τώρα υπάρχει μια προσπάθεια επαναφοράς και σκλήρυνσης του.

Το δεύτερο είναι ο δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα συγκροτημένου από τράπεζες στις οποίες το ελληνικό δημόσιο είναι βασικός μέτοχος. Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν αποσπάσει οικονομική βοήθεια 12 δισ. και τώρα εκταμιεύουν άλλα 17, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Με αυτό το ποσό θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή των έλεγχο όλων των βασικών τραπεζών, αν είχαν οι μετοχές που αγοράστηκαν με την διαδικασία αυτή ήταν κοινές και όχι προνομιούχες - κάτι που δεν δίνει δικαίωμα συμμετοχής στην διοίκησή τους.

Τέλος, υπάρχει μια σειρά από προτάσεις που αφορούν το πάγωμα των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, τη λήψη θεσμικών μέτρων, που θα αποτρέπουν τα κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά παιχνίδια, την υψηλότερη φορολογία του κεφαλαίου, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, κάτι που ούτως η άλλως αναμένεται να συμβεί, αφού όμως έχει προωθηθεί προηγουμένως η ολοκληρωτική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επιπλέον πως «η πολιτική απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα των αγώνων των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως «η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να σταθεί στο ύψος του, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, να αποκρούσει την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και να δώσει πολιτική διέξοδο. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαστήριο για την προώθηση αυτής της πολιτικής και σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι εργασίες του 6ου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Φόρουμ θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.