Skip to main content

Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα για το «ναυάγιο» στις συνομιλίες

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιος τήρησε εποικοδομητική στάση και ποιος όχι.

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα σχόλια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η δήλωση του κ. Κοτζιά μετά το "ναυάγιο" των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν - Μοντανά της Ελβετίας ότι "η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος" οδήγησε στην ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι "προσήλθε στη πρόσφατη Διάσκεψη με καλή θέληση και με την εποικοδομητική στάση που είχε επιδείξει από την αρχή της διαπραγμάτευσης με στόχο να επιτευχθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός".

Επιπλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι "όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιος τήρησε εποικοδομητική στάση και ποιος όχι".

Τέλος, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα ως τον μοναδικό υπαίτιο του ναυαγίου και επιρρίπτει ευθύνες στον Ν. Κοτζιά, ο οποίος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έσπευσε να ρίξει το φταίξιμο στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

Μέσω ανακοίνωσης της η Άγκυρα κατηγορεί επίσης τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι "δεν έκανε καμία προσπάθεια για επιτυχή έκβαση στη Διάσκεψη" και τον καλεί "να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα τουλάχιστον από εδώ και στο εξής".