Skip to main content

Επίθεση Σουλτς στη Μέρκελ για τους όρους του σχεδίου

Όπως ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου, έτσι και δεν έχει δικαίωμα να «αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους», τόνισε με νόημα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβο
Ως «απαράδεκτο μηχανισμό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτεν Σούλτς το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, κατά την ώρα των ερωτήσεων, υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας «μη διάσωσης» γνωστής ως «Bail out», ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να «αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους».

Ο κ. Σούλτς έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στο δανεισμό με 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με 3,5%. Όπως είπε, με δάνειο προς την Ελλάδα περί τα 8 δισ. ευρώ, η Γερμανία θα καρπωθεί περί τα 620 εκατ. ευρώ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον ρώτησε εάν «είναι πρόθυμος να δεχθεί αυτόν τον απόλυτα απαράδεκτο μηχανισμό ή να θέσει το θέμα σε συζήτηση με Μέρκελ και Σαρκοζί».

Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι συζήτησε «επί πολλές εβδομάδες» το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Δυστυχώς η μόνη εφικτή λύση ήταν αυτή που υιοθετήθηκε», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος το βρήκε « αξιοπρόσεκτο πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μία λύση αλληλεγγύης και βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιό εύκολο για τη Λετονία, την Ουγγαρία τη Ρουμανία».

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται προκειμένου να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Την σχετική πρόταση πρόκειται να παρουσιάσει αρχές Μαϊου ο Όλι Ρεν.

Σε ερώτημα του αρχηγού των Φιλελευθέρων Γκυ Βέρχοφσταντ εάν η ιδέα ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα περιλαμβάνεται στις προτάσεις Όλι Ρεν, ο κ. Μπαρόζο απάντησε:

«Στόχος μας είναι να μην ιδρύσουμε ένα νέο ακόμη οργανισμό στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Μπορούμε αντίθετα να προωθήσουμε την ιδέα μιας διευκόλυνσης, γι΄ αυτό και διερευνούμε τις δυνατότητες ίδρυσης μηχανισμών εγγυήσεων, σαν αυτούς που θα επρόβλεπε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».