Skip to main content

Επίθεση Νοβότνι εναντίον των ΗΠΑ για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

«Στην ΕΚΤ είμαστε σαφώς ανήσυχοι για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επηρεάσουν πολιτικά τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου» δήλωσε ο κ. Νοβότνι.

Ανησυχεί για προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ασκήσει "πολιτική επιρροή" στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξέφρασε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τους φόβους αυτούς συμμερίζεται συνολικά το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Εμείς στην ΕΚΤ είμαστε σαφώς ανήσυχοι για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επηρεάσουν πολιτικά τη συναλλαγματική ισοτιμία (ευρώ/δολαρίου)» δήλωσε ο κ. Νοβότνι σε σημερινή συνέντευξή του στο αυστριακό δίκτυο ORF, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός και σίγουρα θα είναι ένα θέμα, που θα τεθεί επι τάπητος στην επικείμενη Σύνοδο του G20» σημείωσε.  

Μάλιστα, ο Αυστριακός αξιωματούχους της ΕΚΤ έχει εξαπολύσει και στο παρελθόν πυρά εναντίον της της Ουάσινγκτον καθώς περασμένο μήνα είχε και πάλι ευθέως εγκαλέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ασκεί σκοπίμως πιέσεις στο δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 2% από τις αρχές του έτους, ύστερα από "βουτιά" 10% το 2017, γεγονός που προσφέρει πολύτιμο στήριγμα στις αμερικανικές εξαγωγές.

Τέλος, ο κ. Νοβότνι απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο αύξησης, μέσα στο 2018, των βασικών επιτοκίων του ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι  ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει 0,6 μονάδες από τον επίσημο στόχο του 2%. Εξάλλου, αναφερόμενος στις αναταράξεις των τελευταίων ημερών στις αγορές, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας πως «πρόκειται μάλλον για μία εξομάλυνση, για ένα λογικό σημάδι αφύπνισης».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στην Αργεντινή.