Skip to main content

Επίθεση Μπακογιάννη-Δήμα-Σπυράκη στην κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου.

«Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει κάνει τέτοιες θυσίες με πόνο και προσπάθεια, για να φτάσουμε μέσα σε δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τολμάει ένα στέλεχος της κυβέρνησης να λέει ότι όλες οι θυσίες μπορεί να πάνε χαμένες», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τον βουλευτή και αναπληρωτής τομεάρχη, Χρήστο Δήμα και την ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη σχετικά με το νόμισμα.

Η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα είπε, ότι ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τον κ. Τσίπρα, που πριν από μερικές ημέρες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε δηλώσει ότι έχουμε κάνει όλα όσα έχουμε συμφωνήσει.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίζεται σε τρεις άξονες

-Προσαρμογή θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
-Ενίσχυση μηχανισμών εφαρμογής πολιτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
-Μόχλευση πόρων και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Το ΕΣΠΑ είναι μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στην αγορά. Πρέπει να μπούμε στη λογική πως πρέπει να χρησιμοποιείται στην επιχειρηματικότητα, για να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά», σημείωσε η βουλευτής και αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι βασικός πυρήνας εφαρμοσμένης πολιτικής, με αντίκτυπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν ως επίτευγμα η απορρόφηση και μόνο τα χρόνια. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρνείται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα. Η κυβέρνηση μπερδεύει τα νοήματα. Άλλο βάζω στόχους, άλλο βάζω στο στόχαστρο. Στη ΝΔ έχουμε άλλη στρατηγική. Σκοπός να επιτύχουμε οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους προγραμμάτων. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το μέρισμα ευημερίας», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης, Χρήστος Δήμας, έστρεψε τα πυρά του κατά της συγκυβέρνησης, τονίζοντας πως την ώρα που η αγορά διψά για ρευστότητα, λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά δεν τα εκμεταλλευόμαστε, όπως πρέπει. «Είμαστε 30% κάτω από στόχους απορρόφησης. Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αυτό του ΕΠΑνΕΚ, είναι κάτω από τους στόχους. Τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα 25,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν στη διάθεσή τους ως προχρηματοδότηση για το ταμείο θάλασσας και αλιείας με συνέπεια αυτά να επιστραφούν», σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η κ. Σπυράκη, από την πλευρά της, επεσήμανε πως η Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ της, είναι από τις πρώτες χώρες στη δέσμευση κονδυλίων, προσθέτοντας όμως πως η χώρα μας ακόμα δεν έχει ονοματίσει Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι ήδη στην Ευρώπη επωφελούνται από αυτό το εργαλείο, 385.000 μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.