Skip to main content

Επίθεση εναντίον σιιτών προσκυνητών σε τέμενος της Καμπούλ

Τρεις ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές άνοιξαν πυρ, οι δύο σκοτώθηκαν ενώ ο τρίτος αναζητείται, ανέφερε εκπρόσωπος του αφγανικού ΥΠΕΣ.

Πυρ εναντίον σιιτών που που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος ενόψει της Ασούρα, μιας από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές στο σιιτικό εορτολόγιο, άνοιξαν ένοπλοι απόψε στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Τρεις ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές άνοιξαν πυρ, οι δύο σκοτώθηκαν», ενώ ο τρίτος αναζητείται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσα είναι τα θύματα.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διότι δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς.

Σύμφωνα αντιθέτως με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τον Ισμαήλ Καουάσι, που επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ασοσιέιτεντ Πρες, 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Η αστυνομία απομάκρυνε τους προσκυνητές από το χώρο, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Tolo News.

Ωστόσο σε ανακοίνωσή της για την επίθεση η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι «βαριά οπλισμένοι βομβιστές αυτοκτονίας» μπήκαν στο τέμενος και «πιθανόν άνοιξαν πυρ εναντίον των προσκυνητών και πιθανόν κρατούν ομήρους».

Το τέμενος Κάχτε Σάχι, όπου διαπράχθηκε η επίθεση, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, μια περιοχή όπου ζουν πολλοί μειονοτικοί σιίτες.

Η απειλή επιθέσεων εναντίον μελών της μειονότητας αλλά και εναντίον των τόπων λατρείας τους θεωρείται εξαιρετικά υψηλή τις περιόδους των εορτών, και πολλές ξένες πρεσβείες είχαν καλέσει τους εργαζομένους τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ως τα τέλη της εβδομάδας στην Καμπούλ.

Η Ασούρα, η οποία εορτάζεται αύριο Τετάρτη, είναι η επέτειος του μαρτυρίου του ιμάμη Χουσέιν ιμπν Αλί, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 680 και του οποίου το τραγικό τέλος είναι ένα από τα θεμελιακά επεισόδια του σιισμού.

Η πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον σιιτών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν διαπράχθηκε την 23η Ιουλίου στην Καμπούλ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 130. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.