Skip to main content

Επίθεση αισιοδοξίας από Παπακωνσταντίνου

Παραπάνω από αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει βρει στο δρόμο της και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του
Παραπάνω από αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει βρει στο δρόμο της και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνστανίνου, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι το δημοσίευμα τιτλοφορείται «η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ».

Στη συνέντευξη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014 είναι εφικτός και ρεαλιστικός και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2011.

Ερωτηθείς, δε, πότε η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο ΥΠΟΙΚ απαντά ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, εκτιμώντας πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

Κληθείς να σχολιάσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, απαντά: «Το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις».

Συνεχίζοντας ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των υφιστάμενων.

Σε ό,τι αφορά στη συλλογή των κρατικών εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο.  Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ, σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών τονίζει στη βελγική εφημερίδα ότι η φορολογική προσαρμογή και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη», προσθέτει.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι «μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, αλλά για ένα βαθύτερο πρόβλημα που συνδέεται με τη νοοτροπία, τις δομές και την κοινωνία της χώρας.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση, ώστε ο πολίτης να βλέπει, σε συνθήκες διαφάνειας, πώς δαπανώνται οι φορολογικές εισφορές του. Θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής του εκλογικού μας συστήματος προκειμένου να θέσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις», καταλήγει.