Skip to main content

Επιστροφή για το οικονομικό επιτελείο στις αγορές, αλλιώς ...εκλογές

Αν η Ελλάδα δεν βγει με κάποιον – οποιονδήποτε - τρόπο στις αγορές, του χρόνου τέτοια εποχή, το αργότερο, θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέο μνημόνιο

Με κάθε τρόπο και ενδεχομένως, αν χρειαστεί ακόμα και με κάθε τίμημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να κάνει ακόμα και «μισό βήμα» προς την επιστροφή της χώρας στις αγορές, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο λόγος είναι προφανής και ως ένα σημείο εύλογος:

Αν η Ελλάδα δεν βγει με κάποιον – οποιονδήποτε - τρόπο στις αγορές, του χρόνου τέτοια εποχή, το αργότερο, θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέο μνημόνιο. Εννοείται με νέα μέτρα, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Κι αυτό θα λειτουργήσει ως η ταφόπλακα της παρούσας κυβέρνηση, στην περίπτωση που θέλει να εξατλήσει, όπως λέει την τετραετία της.  

Ωστόσο, έτσι θα λειτουργήσει ακόμα και αν εφαρμοσθεί το εναλλακτικό σενάριο, που μιλά για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο του 2018. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προλάβει τις εξελίξεις, που θα έχουν δρομολογηθεί από τις Βρυξέλλες.

Γι΄αυτό και η Αθήνα θέλει πάσει θυσία να επιστρέψει στις αγορές, ακόμα και «κουτσά». Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για να ανανεώσει με νέα έκδοση, την παλιά (του 2014), που λήγει τώρα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «έκδοση Σαμαρά» κι αυτό γιατί είχε βγει όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Αυτό το ομόλογο λήγει ακριβώς τώρα...