Skip to main content

Επιστροφή 19 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία με τη συνδρομή της Frontex

Οι πρόσφυγες επέστρεψαν με αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

19 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν αεροπορικώς σήμερα στην Τουρκία,  στο πλαίσιο επιχείρησης υπό την ευθύνη της Αστυνομίας και με τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Πρόκειται για 6 άνδρες, 3 γυναίκες και 10 συνοδευόμενα ανήλικα τέκνα, από τους οποίους οι 17 ανακάλεσαν τις βουλήσεις τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και οι λοιποί δύο δεν είχαν εκφράσει βούληση χορήγησης ασύλου.

Οι πρόσφυγες επέστρεψαν με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.183 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 54 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 801 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

Από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 410 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει δια θαλάσσης από την Τουρκία.