Skip to main content

Επιστρέφουν στην Ειδομένη οι ΜΚΟ, διαμαρτυρία προσφύγων στο Πολύκαστρο

Περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου

Επιστρέφουν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη, μεταξύ αυτών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

Η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.

Μέλη των ΜΚΟ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και μετανάστες και ετοιμάζουν συσσίτιο. Τον καταυλισμό επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Διαμαρτυρία προσφύγων με «μπλόκο» στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου

Την ίδια ώρα, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων.

Οι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία μέχρι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς, καθώς είναι κλειστά και τα δύο ρεύματα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι πρόσφυγες κάθονται στο οδόστρωμα και σύμφωνα με δήλωση τους είναι αποφασισμένοι να μη φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

Εν τω μεταξύ, σε καλή κατάσταση είναι ο ένας από τους δύο άντρες που την Τρίτη προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ειδομένη.

Ο δεύτερος νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Κιλκίς Αιμίλιος Σάτσογλου, η κατάσταση της υγείας του ενός νεαρού άντρα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι πάρα πολύ καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας, ενώ ο δεύτερος, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου