Skip to main content

Επιστρέφει το Open House: Γνωρίστε 67 κτήρια της Θεσσαλονίκης

Το τέταρτο Open House Thessaloniki πραγματοποιείται το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου - Σε ποια κτήρια θα γίνουν ξεναγήσεις, πλήθος παράλληλων δράσεων.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι προηγούμενες διοργανώσεις, το Open House Thessaloniki επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. Το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου 67 κτήρια της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό, το οποίο, μέσω δωρεάν ξεναγήσεων, θα γνωρίσει την ιστορική και αρχιτεκτονική ποικιλομορφία τους και κατ' επέκταση την ιστορία της πόλης, από τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

Το Μουσείο Ατατούρκ, η Στοά Πελοσώφ, το κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το Μπενσουσάν Χαν, το Βυζαντινό Λουτρό, το Μαυσωλείο του Musa Baba, τα Σφαγεία, η Βίλλα Μπιάνκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο Μουσικής, η Αγιορείτικη Εστία, ο Λευκός Πύργος, το Μέγαρο ΧΑΝΘ, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ακόμη 53 κτήρια περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του Open House (δείτε όλα τα κτήρια εδώ).

Ο θεσμός του Open House πραγματοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια σε τουλάχιστον 26 χώρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από εθελοντές (που σήμερα απαριθμούν τους 350) και από τότε έχει καταφέρει να εδραιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι κάθε χρόνο αυξημένο, και ενδεικτικό της επιτυχίας της διοργάνωσης είναι ότι πέρσι συμμετείχαν πάνω από 26.000 πολίτες, πολλοί από τους οποίους επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη μόνο για το Open House.

«Κάθε χρόνο πηγαίνουμε και καλύτερα, και πλέον το Open House έχει γίνει θεσμός για την πόλη και έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό. Πολίτες από την Αθήνα, την Πάτρα, την Ξάνθη, τον Βόλο κ.α. έρχονται στην πόλη αποκλειστικά για τις δωρεάν ξεναγήσεις και τις παράλληλες δράσεις», λέει στη Voria.gr η Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessaloniki.

 

Πώς συμμετέχω στις ξεναγήσεις


Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν και τις ώρες που το κάθε κτήριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Όποιος επιθυμεί να ξεναγηθεί σε κάποιο από τα διαθέσιμα κτήρια δεν έχει πάρα να πάει εκεί το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου και να περιμένει τη σειρά του για να παρακολουθήσει τη ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για την επίσκεψη δεν απαιτείται κάποια κράτηση, ενώ οι διοργανωτές συστήνουν στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτήρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

 

Πλήθος παράλληλων δράσεων

 

Εκτός από τις δωρεάν ξεναγήσεις σε κτήρια της Θεσσαλονίκης, το Open House περιλαμβάνει πληθώρα παράλληλων δράσεων, όπως επισκέψεις σε δημιουργικούς  χώρους παραγωγής της πόλης (Made in Thessaloniki), διαγωνισμός φωτογραφίας κα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων:

Μade in Thessaloniki (18-20 Νοεμβρίου): Με τη νέα παράλληλη δράση που εντάσσεται φέτος στο πρόγραμμα του Open House Thessaloniki οι διοργανωτές προσκαλούν τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους παραγωγής της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Open House θα διοργανωθούν επισκέψεις στους χώρους, όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι που συγκροτούν τη δημιουργική και παραγωγική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα τα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και Minerva, η μικροζυθοποιία Άλη, το τυπογραφείο Thessprint κα.

Aν θέλετε να δείτε από κοντά πως παράγεται το τσιμέντο, πώς φτιάχνεται η μπύρα, πώς πλέκεται το ύφασμα, πώς φτιάχνεται ένα φωτιστικό και άλλες πολλές δημιουργικές- παραγωγικές διαδικασίες, δηλώστε συμμετοχή. Για να παρακολουθήσετε κάποια ξενάγηση πρέπει να κάνετε κράτηση εδώ.

Open School (20 Νοεμβρίου): Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Open House Thessaloniki περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε 20 από τα κτήρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στο info@openhousethessaloniki.gr ή να πατήσουν εδώ.

Open Bike (21-22 Νοεμβρίου): Με τη νέα αυτή παράλληλη δράση σας, οι συμμετέχοντες στο Open House προσκαλούνται να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη ποδηλατώντας! Το κόστος για να συμμετέχει κάποιος 10 ευρώ, ενώ στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIT και αναμνηστικό υλικό του Open House Thessaloniki 2015.

Για να συμμετέχετε απαιτείται να κάνετε κράτηση και να παραλάβετε το εισιτήριο σας έγκαιρα από το Open Box, το ενημερωτικό περίπτερο της διοργάνωσης, το οποίο θα βρίσκεται Αριστοτέλους με Μητροπόλως, και θα είναι ανοιχτό από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου (ώρες 10:00-22:00).

Sony Open Photo (20-29 Νοεμβρίου): Για άλλη μια φορά το Open House Thessaloniki σε συνεργασία με τη Sony διοργανώνουν διαγωνισμό φωτογραφίας για τους επισκέπτες του Open House Thessaloniki 2015.

Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα «Ανοιχτές πόρτες» και μέρος λαμβάνουν όσες φωτογραφίες ανεβούν στο instagram γράφοντας #sony_oht2015 από δημόσιο προφίλ.

«Κάθε πόρτα είναι το φυσικό όριο που ορίζει τον εσωτερικό από το εξωτερικό χώρο διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα των ιδιοκτητών, αλλά και των επισκεπτών. Κάθε πόρτα  κτιρίου κρύβει την δική του ιστορία και σας περιμένει να την ανακαλύψετε από κοντά περνώντας μέσα από αυτήν.  Φέτος, λοιπόν, ανοίγουμε  67 ’’πόρτες’’ και σας προσκαλούμε να περιπλανηθείτε στην πόλη και να ανακαλύψετε την σπάνια αρχιτεκτονική της», τονίζουν οι διοργανωτές.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας είναι ανοιχτός σε όλους. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, σε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης, της δράσης… αλλά και σε όσους θέλουν απλά να μοιραστούν τη ματιά τους για τις «Ανοιχτές πόρτες» του Open House Thessaloniki.

Οι τρεις φωτογραφίες που αποδίδουν με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα θα κερδίσουν δώρα από την Sony:

1o: Sony βιντεοκάμερα δράσης Action Cam AS200V με Wi-Fi® και GPS, τηλεχειριστήριο Live view  και συσκευασία bundle με δώρο ένα power bank
2ο: Sony φορητό ασύρματο ηχείο με Bluetooth® SRS-X11
3ο: Sony φορητός φορτιστής USB