Skip to main content

Επιστρέφει και η ρήτρα της δραχμής για την Ελλάδα...

Η επαναφορά των σεναρίων για Grexit επηρεάζoyn άμεσα όλους τους ξένους επενδυτές που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη χώρα μας.

Όσο η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει ανοικτή, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία για την επόμενη μέρα της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Κι αυτό γιατί μεγαλώνει και ο θόρυβος για ένα πιθανό Grexit, που ως ενδεχόμενο επανέρχεται προς συζήτηση. Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει άμεσα όλους τους ξένους επενδυτές, που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη χώρα μας και αγωνιούν για την επόμενη μέρα τους.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι στελέχη της Cosco επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μέγαρο Μαξίμου και έθεσαν ένα βασικό ερώτημα προς συζήτηση: Υπάρχει ενδεχόμενο να βγει εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα; Η απάντηση που πήραν ήταν η αυτονότητα αρνητική, ωστόσο οι Κινέζοι ανησυχούν. Αναβάθμισαν το λιμάνι του Πειραιά, σε βασική ευρωπαική πύλη, λόγω, ακριβώς, του ευρώ. Συνεπώς, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, κάποια στιγμή, να βρεθούν εκτός αυτού του προστατευτικού περιβάλλοντος.

Ομως, οι διαβεβαιώσεις δεν είναι ικανές για να αποτρέψουν κακές συνήθειες τους παρελθόντος να ξαναγίνουν «της μόδας». Για παράδειγμα, η Voria.gr πληροφορείται ότι επιστρέφουν και οι συζητήσεις για την πρόβλεψη ρήτρας δραχμής στα συμβόλαια που υπογράφουν ξένοι όμιλοι στην Ελλάδα. Ηταν μια τακτική ευρέως διαδεδομένη στις αρχές του 2015, που είχε εγκαταληφθεί, αλλά δυστυχώς επανέρχεται...