Skip to main content

Επιστολή Σαρίδη σε Βούτση για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ζητεί να χωριστούν σε δύο κατηγορίες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα.

Να αναλάβει πρωτοβουλία για τον διαχωρισμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δρουν στην Ελλάδα, σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες  - τις Κοινωνικού Έργου και τις Λοιπές - κάλεσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής A' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα περιγράφει την ανάγκη να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει τον διαχωρισμό των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε εκείνους, που με το εθελοντικό τους έργο καλύπτουν αναγνωρισμένα κενά της οργανωμένης Πολιτείας (όπως για παράδειγμα το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, η Φλόγα και άλλοι), από τους εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους ή άλλες οργανώσεις, που συνήθως είναι περαστικές από την χώρα μας ή δεν στηρίζονται στον Εθελοντισμό.

Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία του Βουλευτή της A' Θεσσαλονίκης, στάθηκε η πρόσφατη επανάληψη δια στόματος αναπληρωτή Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει, καθώς οι ισχύοντες νόμοι αλλά και η αδυναμία του Υπουργείου να καταγράψει τις ΜΚΟ που δρουν στην Ελληνική Επικράτεια, δεν επιτρέπουν ειδική μεταχείριση για το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά για ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας, στερώντας έτσι πόρους από τα παιδιά, τα οποία υπενθυμίζουμε πως φιλοξενούνται στα σπίτια του ΧτΠ κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή εισαγγελικών εντολών!

Ο κύριος Σαρίδης δήλωσε πως: «Σκοπός μας είναι, να θωρακιστεί νομοθετικά αυτό που η Ελληνική κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει. Ο Νόμος πρέπει να είναι αρωγός και όχι εμπόδιο του Εθελοντισμού, ειδικά όταν ο τελευταίος με το έργο του καλύπτει καθημερινά επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, που η οργανωμένη πολιτεία αδυνατεί να καλύψει».

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς: Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση
Θέμα: Νομοθετικό πλαίσιο για το διαχωρισμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να σας παροτρύνω να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανάληψης από την πλευρά σας πρωτοβουλίας, εδράζουσας στο θεσμικό χαρακτήρα του αξιώματός σας και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με σκοπό την πρόκληση κοινοβουλευτικής συζήτησης, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου για τον διαχωρισμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δρουν στην Χώρα μας, σε Κοινωνικού Έργου και λοιπές.

Είναι γνωστή η ευαισθησία σας στα ζητήματα, που αφορούν τον Εθελοντισμό και την προστασία των παιδιών. Όπως γνωρίζετε, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν από το υστέρημά τους το έργο εκείνων, που ανιδιοτελώς υπερασπίζονται καθημερινά το δικαίωμα των παιδιών στο χαμόγελο, στη ζωή. Αυτή η στήριξη που παρέχει ο λαός, δε συνάδει με την στάση της επίσημης κι οργανωμένης Ελληνικής Πολιτείας, η οποία, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη, ξεκαθάρισε πρόσφατα, πως το σημερινό νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την αντίστοιχη στήριξη από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.
Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, κάνω έκκληση στην εκπεφρασμένη σας θέληση, να στηρίξετε εμπράκτως αυτή την κατηγορία των εθελοντών, που καλύπτει με το πολύτιμο έργο της κενά της Πολιτείας, βοηθώντας αποφασιστικά στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στις οποίες εμπλέκονται παιδιά και σας ζητώ να προχωρήσετε σε ενέργειες, που εσείς κρίνετε, ώστε ο νόμος να πάψει να είναι εμπόδιο και να γίνει σύμμαχος του Εθελοντισμού για τα παιδιά. Οφείλουμε να θωρακίσουμε νομοθετικά αυτό που η Ελληνική Κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει.
 
Με σεβασμό και ελπίδα,
 
Σαρίδης Ιωάννης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
Ένωση Κεντρώων