Skip to main content

Επιστολή - παρέμβαση Τσίπρα στους Ευρωπαίους για τα εργασιακά

Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους Θεσμούς για τα εργασιακά φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή που απέστειλε  στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργίος με την επιστολή του ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις».

«Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης ότι η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».