Skip to main content

Ραβασάκια του δήμου σε καταστηματάρχες: Συμμορφωθείτε, αλλιώς...

Οι πρώτες προειδοποιητικές επιστολές εστάλησαν προς τους καταστηματάρχες της οδού Στρατηγού Καλάρη. Ακολουθούν τα υπόλοιπα καταστήματα.

Επιστολές σε καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης απέστειλε ο δήμος Θεσσαλονίκης, καλώντας τους να συμμορφωθούν και να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Τα ραβασάκια «έφυγαν» προ δύο εβδομάδων από το γραφείο του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Πέτρου Λεκάκη προς τους καταστηματάρχες της οδού Στρατηγού Καλάρη.

Στην επιστολή αναγραφόταν ότι οι ιδιοκτήτες είχαν προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να συμμορφωθούν και να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες. Είχε προηγηθεί, βάσει νόμου, η επιβολή δύο προστίμων, στους καταστηματάρχες για παραβάσεις σχετικά με τον κοινόχρηστο χώρο. «Δεν χαριζόμαστε, θέλουμε να βάλουμε τάξη στο θέμα των καταστημάτων και των τραπεζοκαθισμάτων» είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πέτρος Λεκάκης.

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου δέκα καταστήματα και από αυτά, μόλις τα τρία ήταν νόμιμα σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. Η αντίδραση των καταστηματαρχών ήταν άμεση, καθώς όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στην πλειοψηφία τους, έστω στην εκπνοή του τελεσιγράφου, κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο κ. Λεκάκης διεμήνυσε πως ανάλογες επιστολές θα σταλούν και σε καταστήματα που είναι σε άλλες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα. Οι επιστολές αποστέλλονται βάσει μιας λίστας που έχουν ήδη ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες.  

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες ετοιμάζουν μια ηλεκτρονική βάση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και στην οποία καταγράφονται τα σχέδια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων του κάθε καταστήματος. Εκεί, οι δημότες θα μπορούν και οι ίδιοι να ελέγχουν εάν ένα κατάστημα είναι νόμιμο ως προς τα τραπεζοκαθίσματα που έχει. Αυτή την περίοδο, οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχουν τα σχέδια που έχουν καταθέσει οι μηχανικοί από την πλευρά των καταστημάτων.  Ο κ. Λεκάκης ξεκαθαρίζει, απαντώντας σε διαμαρτυρίες δημοτών, ότι δεν δίνονται αλόγιστα οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων.

Αβραμόπουλος: Να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης

Το θέμα της καταπάτησης του κοινόχρηστου χώρου έθεσε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρουσιάζοντας μάλιστα φωτογραφικό υλικό από τα social media. «Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης. Αν ξεφύγει και άλλο η κατάσταση, δεν θα μπορεί να συμμαζευτεί» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως κοινοποιήθηκε καταγγελία πολιτών τόσο στον ίδιο όσο και στον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.

«Οι πολίτες απευθύνονται στο Δήμο και μας εγκαλούν. Απαιτώ και εγώ με τη σειρά μου από τους ελέγχοντες (και δεν είναι μόνο ο Δήμος) να κάνουν τη δουλειά τους!» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Οι πολίτες οργανώνονται και πολύ καλά κάνουν. Και εμείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στις επισημάνσεις τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, σε αυτήν την πόλη, η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει ντε και καλά να συνοδεύεται από ανομία και καταπάτηση των κανόνων» κατέληξε στην παρέμβασή του.