Skip to main content

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη

Βαθύτατα συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή της Ζωοδόχου πηγής Μπαλουκλί, έξω από τα τείχη τη Πόλης.
Βαθύτατα συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή της Ζωοδόχου πηγής Μπαλουκλί, έξω από τα τείχη τη Πόλης.

«Ήρθαμε να χαιρετίσουμε εν ευλάβεια Eσάς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την ζώσα και έμψυχο εικόνα του Χριστού. Ήρθαμε να προσκυνήσουμε και να κλάψουμε στην Αγία Σοφία, να ψηλαφίσουμε τα πάθη της φυλής μας, να υποκλιθούμε στους λίγους που εναπέμειναν εδώ, σε αυτούς που όρισαν στην ζωή τους να φυλάσσουν Θερμοπύλες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή, απευθυνόμενος σε ένα επίσης συγκινημένο εκκλησίασμα Ρωμιών, Κυπρίων και προσκυνητών απ όλα τα μέρη του κόσμου.

«Ήρθαμε να εκφράσουμε την βεβαιότητα και την πίστη μας ότι παρά τις περιπέτειες της ιστορίας και τις δυσκολίες των καιρών θα ανατείλουν καλύτερες μέρες», είπε ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη από την ωραία Πύλη του Ναού τη Ζωοδόχου Πηγής.

«Οι δεσμοί της Κύπρου με την Βασιλεύουσα είναι βαθύτατοι», υπενθύμισε ακόμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Πέραν του ομόδοξου της πίστεως υπάρχει το όμαιμον, και το ομόφυλον, και το ομόγλωσσον και το κοινό της παραδόσεως, των ιερών ηθών και τιμίων παθών του ευσεβούς ημών Γένους» είπε, υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά από ιδιαίτερα μακρά περίοδο απουσίας φυσικών επισκέψεων του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου που είχε προγραμματισθεί αμέσως μετά την εκλογή του έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές. Αλλά και αυτή τη φορά κινδύνευσε να ματαιωθεί από την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία που προκάλεσε τη διακοπή όλων των αεροπορικών συγκοινωνιών πάνω από την Ευρώπη. Ο Αρχιεπίσκοπος αποκλείστηκε στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, και χρειάστηκε να ταξιδέψει οδικώς στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και από εκεί με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη, όπου έφτασε τελικά λίγο πριν την έναρξη της ιστορικής θείας λειτουργίας .

Πολλοί Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστησαν στην ιστορική αυτή στιγμή, προσθέτοντας ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στη λειτουργία.

Το συλλείτουργο των δύο προκαθημένων μεταδόθηκε τηλεοπτικά μέσω του δορυφορικού δικτύου της κυπριακής τηλεόρασης (ΡΙΚ) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά τη λειτουργία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτέλεσε τα καθιερωμένα τρισάγια στους τάφους των προκατόχων του Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως που βρίσκονται στο προαύλιο της μονής, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου μοίρασε ο ίδιος τα πασχαλινά αβγά στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Αργότερα ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέθεσε στις αίθουσες της μονής επίσημο γεύμα προς τιμήν του αρχιεπίσκοπου Κύπρου και της συνοδείας του παρουσία των άλλων μητροπολιτών και του γενικού προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα.