Skip to main content

Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κίνας στη ΔΕΘ

Συζητήθηκαν οι μορφές που θα λάβει η πολιτιστική παρουσία της Κίνας στην 82η ΔΕΘ μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις κινέζικων καλλιτεχνικών ομάδων

Αφετηρία σύσφιξης των πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδας με την Κίνα θα μπορούσε να καταστεί η 82η ΔΕΘ, με την ευκαιρία της συμμετοχής της δεύτερης ως τιμώμενης χώρας στη διοργάνωση.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, κ. Yu Qun, που επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη και τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας των δύο πλευρών ενόψει της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Yu Qun επισκέπτεται την Ελλάδα και στην επίσκεψή του αυτή συνοδεύτηκε από επιτελείο συνεργατών του στο υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διερευνήθηκαν διάφορα πεδία πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών, με επικέντρωση στην 82η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον Κινέζο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες αναζητούν προορισμούς με κριτήριο τον πολιτισμό, κάτι που καθιστά τη χώρα μας ιδανική επιλογή. Μάλιστα, ο κ. Yu Qun τόνισε πως η Ελλάδα, μαζί με τη Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Κινέζους τουρίστες. Όπως ανέφερε, στην παρούσα φάση ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα είναι αυξημένος κατά 20% με 30%, με ένα σημαντικό κομμάτι των ταξιδιωτών να στρέφεται στον πολιτιστικό τουρισμό.
 
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι μορφές που θα λάβει η πολιτιστική παρουσία της Κίνας στην 82η ΔΕΘ μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις κινέζικων καλλιτεχνικών ομάδων, αλλά και η πιθανή εκπροσώπηση κινέζικων μουσείων στη διοργάνωση. Μάλιστα, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως με την ευκαιρία της 82ης ΔΕΘ θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για τη συνεργασία των κινέζικων μουσείων με τα ελληνικά, ώστε η ελληνική τέχνη να «ταξιδέψει» στην Κίνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, χαρακτήρισε ιδανική αφορμή τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ για την ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στο πεδίο του πολιτισμού, που έχει βαθιές και πλούσιες ρίζες και στις δύο χώρες. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως οι επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Κίνας μέσα από μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων.