Skip to main content

Επίσκεψη Ρεξ Τίλερσον στη Μιανμάρ στις 15 Νοεμβρίου

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας Νιούπιντο με «ηγέτες και αξιωματούχους» της χώρας.

Μιανμάρ θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τη 15η Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με τις αρχές της χώρας για την κρίση με τη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια, 600.000 και πλέον μέλη της οποίας έχουν προσφύγει στο Μπαγκλαντές τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας Νιούπιντο με «ηγέτες και αξιωματούχους» της χώρας για να συζητήσει σχετικά με «τις ενέργειες» που απαιτείται να γίνουν για «να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ραχίν», καθώς και για «την αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία μετάβασης της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Ο Τίλερσον θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θα επισκεφθεί τη χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τον Αύγουστο. Αντιπροσωπεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να επισκεφθεί τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Τίλερσον κατέστησε τους ανώτατους αξιωματικούς του στρατού της Μιανμάρ «υπεύθυνους» για την κρίση, ενώ εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις «ωμότητες που αναφέρονται στην πολιτεία Ραχίν», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον επικεφαλής του στρατού της χώρας, τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνει τιμωρητικά μέτρα σε βάρος του στρατού της Μιανμάρ. Αντιθέτως, αφότου ξέσπασε η κρίση, οι ΗΠΑ δεν επέρριψαν ευθύνες στην Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κάνοντας διαχωρισμό μεταξύ της κυβέρνησης της νομπελίστριας ειρήνης, την οποία στηρίζουν, και των στρατιωτικών.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ, η οποία επικρίθηκε έντονα από άλλους στο εξωτερικό διότι δεν έδειξε να συγκινείται για την κρίση με τους Ροχίνγκια, επισκέφθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά το δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ο στρατός κατηγορείται από τον ΟΗΕ ότι διαπράττει «εθνική κάθαρση» εναντίον των μειονοτικών.

Η επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον θα γίνει στο περιθώριο της περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, στο πλαίσιο της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφθούν την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προβλέπεται να επισκεφθεί τη Μιανμάρ.